Huis voor democratie en rechtsstaat

Film & Debat: Goed terechtgekomen in de Schilderswijk

Donderdag 16 november 2017, 19:00 uur - 21:30 uur

Op donderdag 16 november 2017 bekijken we in Film & Debat de documentaire Goed terechtgekomen in de Schilderswijk, gemaakt door Reber Dosky. Na afloop praten we met o.a. Eric van ‘t Zelfde (oud-docent uit de film) en een aantal van Erics oud-leerlingen uit de film.

Goed terechtgekomen in de Schilderswijk

In Goed terechtgekomen in de Schilderswijk worden oud-leerlingen van docent Eric van ’t Zelfde opgezocht. Eric van ‘t Zelfde inspireerde als klassenmentor kansarme leerlingen uit de Haagse Schilderswijk om hun dromen waar te maken. Toen hij aan het werk ging als docent was hij 22. De leerlingen in zijn mentorklas in de Haagse Schilderswijk waren toen 13. Hij begeleidde hen totdat ze met een diploma het ‘Johan de Witt College’ verlieten.

Waar hij in die jaren niet kon wachten om de volgende dag weer les te geven is Eric nu somber over het onderwijs, de maatschappij en de politiek. ‘Ik heb in real time meegemaakt hoe het beroep van leerkracht en docent kapot werd gemaakt.’

We zoeken in de film Erics oud-leerlingen op die, zoals Eric zegt ‘van hem een docent hebben gemaakt’. We zien hoe zij nu als dertigers naar de medemens en de wereld kijken, en hoe het hen zelf vergaat. Wat kunnen we van hun ervaringen leren voor het onderwijs van vandaag?

Het gesprek wordt geleid door Mohamed Chohabi, programmamanager van de Haagse Bibliotheek in de Schilderswijk.

 

Praktische informatie

  • Wanneer: Donderdag 16 november, 19.00-21.30 uur
  • Waar: Filmhuis Den Haag, Spui 191
  • Tickets beschikbaar via de website van het Filmhuis Den Haag

Democratie in Debat

Film & Debat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.