Huis voor democratie en rechtsstaat

‘Hoeveel is een mensenleven waard? ‘ – Politiek Café over dilemma’s in de gezondheidszorg

Dinsdag 12 december 2017, 20:00 uur - 21:30 uur

Op dinsdag 12 december 2017 bespreken we in het Politiek Café actuele dilemma’s in de gezondheidszorg met Marli Huijer, bijzonder hoogleraar publieksfilosfie (EUR) en voormalig Denker des Vaderlands, en Gert-Jan Segers, partijleider van de ChristenUnie.

 

‘Elke poging om te kwantificeren wat het leven waard is, schiet tekort. Wat het leven waardevol maakt, ís niet te kwantificeren.’ (Marli Huijer, arts, filosoof, Denker des Vaderlands)

Stijgende zorgkosten

De gezondheidszorg in Nederland brengt ons veel goeds. We leven langer, zijn langer gezond en mede dankzij de zorg kunnen we langer werken. De zorg geeft ons meer zekerheid en zelfredzaamheid. Maar de kosten in de gezondheidszorg  blijven stijgen, al jaren lang.

Beleidsmakers worstelen met deze stijgende kosten en de keuzes die daarbij komen kijken. Want hoe vergelijk je zorgkosten met elkaar? Waar begin je als zorgkosten voor mensen met dementie moet vergelijken met die voor kinderen met een aangeboren ontwikkelingsstoornis of met mensen met kanker? Dat is appels met peren vergelijken. Om dit probleem op te lossen is de QALY bedacht, de Quality Adjusted Life Year, waarmee geprobeerd wordt de waarde van behandelingen te bepalen. Oftewel: hoeveel gezondheid ‘koop’ je met deze behandeling?

De QALY is erg omstreden, omdat het gebruik ervan lijkt te zeggen dat je de waarde van een mensenleven probeert te berekenen. Maar laat levenskwaliteit zich in geld uitdrukken?

Mag geld een rol spelen bij de keuze voor behandeling? Zou het mogelijk moeten zijn om behandelingen te weigeren  vanwege te hoge kosten? Wordt het toekomstbeeld  onvrijwillige levensbeëindiging van hoogbejaarden door ze niet te behandelen, omdat ze de maatschappij teveel kosten?

 

Ethisch aanvaardbaar?

Zolang het over algemeenheden gaat blijkt de discussie niet zo problematisch. We kunnen bijvoorbeeld redelijk grote inentingsprogramma’s of preventieplannen met elkaar vergelijken. Maar op het moment dat het een groep patiënten (die bijvoorbeeld dure medicijnen nodig hebben voor een zeldzame, chronische ziekte) of een individu betreft, wordt het persoonlijke politiek. Mag aan het leven van een patiënt een ‘kostprijs’ gehangen worden?

Zijn er oplossingen voor de complexe vraag van de stijgende kosten in de zorg te bedenken? In welke richting gaan deze? Of moeten we eerder denken aan een mentaliteitsverandering in hoe we kijken naar wat medisch mogelijk en wenselijk is? Wat is medisch en wat is ethisch aanvaardbaar? Of ligt de oplossing in een andere benadering, zoals het beteugelen van de macht van de geneesmiddelenindustrie of hoeveel winst zij mag maken?

Over deze vragen praten we in ons Politiek Café van 12 december met Gert-Jan Segers, partijleider van de ChristenUnie en Marli Huijer, bijzonder hoogleraar publieksfilosofie (EUR) en voormalig Denker des Vaderlands. De avond staat onder leiding van Henk Steenhuis (Dagblad Trouw).

 

Praktische informatie

  • Wanneer: Dinsdag 12 december, 20.00-21.30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via het online reserveringssysteem

Foto Gert-Jan Segers: Anne-Paul Roukema

Foto Marli Huijer: Vera de Kok

 

Democratie in Debat

Het Politiek Café is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.