Huis voor democratie en rechtsstaat

Formeren en regeren: het begin van Rutte III

Maandag 13 november 2017, 19:15 uur - 20:30 uur

In het Actualiteitendebat van maandag 13 november 2017 bespreken we het begin van Rutte III. Met o.a. Emilie van Outeren en Bram van Ojik.

Het begin van Rutte III

Op dag 209 van de formatie hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dan eindelijk hun regeerakkoord gepresenteerd. Het lijkt erop dat Nederland spoedig een nieuw kabinet heeft.

Waarom duurde de formatie van Rutte III zo lang? Wat waren de struikelblokken? Waarom mocht de buitenwereld niets weten over de voortgang van het formatieproces? De antwoorden op deze vragen zijn vooralsnog niet duidelijk.

Ook is nog niet zeker hoe de samenwerking tussen de vier partijen van Rutte III zich gaat ontwikkelen. Wordt de krappe meerderheid – van slechts 76 zetels in de Tweede Kamer – een groot probleem? Op welke terreinen botsen de coalitiepartijen onderling en met de oppositie?

 

Sprekers

Peter Bootsma, gepromoveerd op een vergelijkende studie over coalitievorming in Duitsland en Nederland, geeft een inleiding op het onderwerp, waarna hij met Emilie van Outeren, politiek verslaggever van NRC en auteur van de dagelijkse nieuwsbrief De Haagse Stemming, en Bram van Ojik, Kamerlid en voormalig fractievoorzitter GroenLinks, in debat gaat. Het debat staat wederom onder leiding van Max van Weezel.

 

Praktische informatie

  • Wanneer: maandag 13 november 2017, 19.15-20.30 uur
  • Waar: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag
  • Toegang: Gratis, aanmelden via het aanmeldformulier op de website van het Montesquieu Instituut.

 

Democratie in Debat

Film & Debat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.