Huis voor democratie en rechtsstaat

Formatiedebat: ‘Wat adviseren jongeren de informateur?’

Maandag 20 maart 2017, 20:00 - 22:00 uur

2-dsc_0245Op maandag 20 maart organiseert ProDemos het Formatiedebat. Politieke jongerenorganisaties wisselen met elkaar van gedachten over de formatie onder leiding van politicoloog Pieter Hilhorst. Tijdens het Formatiedebat in 2012 bleek de meerderheid van deze politieke jongerenorganisaties het huidige kabinet PvdA en VVD te voorspellen. Dat belooft veel goeds voor deze editie!

De voorzitters van de JOVD, JS, CDJA, JD, Perspectief, DWARS, PINK!, SGPJ en Oppositie gaan in verschillende samenstellingen met elkaar in debat. Per onderwerp wordt er steeds gezocht naar een mogelijke coalitie.

dsc_0266Tijdens de avond wordt een video getoond die een compilatie vormt van de berichten na 15 maart. Dit geeft inzicht in de huidige stand van zaken van de formatie. Wat hebben de lijsttrekkers van de verschillende partijen gezegd? Wie heeft wie al uitgesloten? En zijn er al eerste besprekingen gestart?
Vervolgens stelt Pieter Hilhorst de voorzitters van de politieke jongerenorganisaties voor en krijgen ze een openingsvraag. Dan beginnen de vier deeldebatten. De verschillende partijen die het niet eens zijn met elkaar trappen het debat af en daarna krijgen de overige partijen de kans om te reageren. Zo ontstaat er per onderwerp mogelijk een coalitie.

img_1794Gaat het lukken om op hoofdlijnen een ideale coalitie te vinden? Zijn er hoofdpijnonderwerpen waarop compromissen nodig zijn om bepaalde partijen bij elkaar te krijgen?
De avond wordt afgesloten met een borrel.

Praktische informatie

Wanneer: maandag 20 maart, 20:00 – 22:00 uur
Waar: ProDemos, Hofweg 1, ingang Bezoekerscentrum
Toegang: gratis, aanmelden verplicht via ons reserveringssysteem