Huis voor democratie en rechtsstaat

Film & Gesprek: ‘Writing with Fire’ in Filmhuis Den Haag

Donderdag 7 april 2022

In de debatreeks Democratie in debat vertoont Filmhuis Den Haag op 7 april de Indiase film ‘Writing with Fire’. Na de film is er een live nabespreking met regisseurs Sushmit Ghosh en Rintu Thomas en ‘minister van Oplossingen’ Nienke Meijer. Democratie in debat is een samenwerking van Filmhuis Den Haag, ProDemos, Montesquieu Instituut en Nieuwspoort. Deze Film & Gesprek wordt georganiseerd in samenwerking met Movies That Matter.

De film

Writing with Fire volgt het verhaal de vrouwen van Khabar Lahariya, het enige nieuwsplatform in heel India dat volledig wordt gerund door vrouwen uit de voormalige Dalit, de laagste kaste in het land. In een nieuwslandschap dat volledig wordt gedomineerd door mannen uit de elite, doorbreken hoofdredacteur Meera en haar hechte team aan journalisten – gewapend met alleen hun smartphones – conventies, zowel aan de frontlinies als binnen de grenzen van hun eigen huis.

Het is een actuele en inspirerende documentaire over vrouwelijke journalisten die elkaar ondersteunen om zo te herdefiniëren wat het betekent om krachtig te zijn in een samenleving die tegen hen lijkt te zijn.

Het gesprek

Na afloop van de film volgt een live nagesprek (in het Engels) met ‘minister van Oplossingen’ Nienke Meijer en de regisseurs van de film: Sushmit Ghosh en Rintu Thomas. Het nagesprek wordt gemodereerd door Naeeda Aurangzeb, Nederlands presentatrice, documentairemaker en auteur.

Sushmit Ghosh & Rintu Thomas, Nienke Meijer

Praktische informatie

  • Wanneer: donderdag 7 april, 19.00 uur – de film duurt 94 minuten
  • Waar: Filmhuis Den Haag, Spui 191, Den Haag
  • Toegang: Tickets zijn verkrijgbaar via de website van het Filmhuis Den Haag. Deze vertoning en het nagesprek zijn ook live online – gewoon vanuit huis – te beleven! Tickets komen binnenkort op de website van Filmhuis Den Haag te staan.