Huis voor democratie en rechtsstaat

Film & Democratie: Shadow Game

Donderdag 6 mei 2021, 18:45 uur - 21:00 uur

In het kader van de Vrijheidsweken vertoont Filmhuis Den Haag in de reeks Film & Democratie online de film Shadow game. In deze documentaire worden de ervaringen van jonge vluchtelingen samengesmeed tot een universeel verhaal. Na de film vindt er om 20:15 uur een nagesprek plaats.

De film

Iedere dag proberen tieners die hun door oorlog verscheurde land zijn ontvlucht, de Europese grenzen over te steken op zoek naar bescherming en een beter leven.

Ze trekken door een schaduwwereld die wij nooit zien: een wereld van mijnenvelden, beren, snelstromende rivieren, smokkelaars en grenswachten. ‘The game’ is de uiterst ironische term voor het oversteken van grenzen, die gemeengoed is geworden onder deze jonge vluchtelingen. De tieners ondernemen een verraderlijke tocht die vaak maanden of zelfs jaren duurt, waarbij ze hun leven op het spel zetten. Onderweg worden ze snel volwassen.

Shadow Game is een coming of age-verhaal, een avontuurlijke reis door Europa met pubers als onze gidsen. Drie jaar lang volgden regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel verschillende jongeren op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland.

We nodigen je uit op donderdag 6 mei om 18:45 uur de film te kijken in de online filmzaal van het Filmhuis Den Haag. Mocht je nou niet kunnen op dit tijdstip: de film is op 6 mei al om 12:00 uur beschikbaar.

De trailer van de film Shadow Game is hieronder te zien:

Het gesprek

Nadat je zelf de film hebt gekeken, gaan we online in gesprek met de regisseur Eefje Blankevoort en Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling. De moderator van het gesprek is Eveline van Rijswijk, o.a. programma- en theatermaker, presentator bij het online- & tv-programma van de Universtiteit van Nederland.

Het nagesprek volg je op donderdag 6 mei om 20:15 op ons YouTubekanaal.

Eefje Blankevoort
Tineke Ceelen
Eveline van Rijswijk (Foto: Anne van Zantwijk Fotografie)

Meer Democratie in debat

In deze reeks werkt ProDemos samen met het Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en perscentrum Nieuwspoort.
Normaal gesproken vinden er iedere maand naast Film & Democratie ook het Politiek Café en het Actualiteitendebat plaats.