Huis voor democratie en rechtsstaat

Film & Democratie: Nos Boneiru

Donderdag 17 december 2020, 19:00 uur
Logo Democratie in Debat

In de reeks Democratie in Debat vertoont Filmhuis Den Haag 17 december de film Nos Boneiru, een documentaire die laat zien hoe met name jonge Bonairianen strijden voor hun toekomst, om armoede en werkloosheid te overwinnen.

Kans op welvaart en welzijn

Op TienTienTien, 10 oktober 2010, koos Bonaire ervoor een bijzondere gemeente van Nederland te worden in de hoop eindelijk kans te kunnen maken op eigen welvaart en welzijn. Maar is dat ook werkelijk gebeurd? Hoe is het nu tien jaar later? De documentaire vertelt het verhaal van de jonge Antilliaanse bedrijfseconoom Janou die zich op Bonaire gevestigd heeft en daar startende bedrijfjes coacht. Hij heeft een missie: vooral jongeren moeten de kans krijgen om boven de armoedegrens uit te stijgen. Het slagen van zijn missie wordt echter tegengewerkt door de ontwikkelingen sinds Tientientien. De inkomensverschillen groeien, werkeloosheid neemt toe, het Europees Nederlands beleid botst met de lokale behoeften, cultuur en mentaliteit.

Op het diepste niveau gaat het om de botsing tussen de Europees Nederlandse en de Bonairiaanse cultuur. Ook bij Janou botst dit vanbinnen. Hij staat achter het Europese model, dat levert welvaart op, en als het in Nederland werkt waarom dan niet op Bonaire? Maar toch, geboren op Curaçao, worstelt de Antilliaan in hem met de diepgewortelde cultuur gevoelens die hij bij de Bonairiaan zo goed herkent: de sterke gemeenschapsbanden, het overheersende geloof in God, de muziek, de natuur, het trage ritme en de rust.

Gesprek

Na deze vertoning gaan we in gesprek met Leonie Schenk, journalist en programmamaker en expert op het gebied van de Caribische eilanden in het Nederlandse Koninkrijk, Age Bakker, econoom expert in Caribisch gebied – hij is nu voorzitter van Raad van Toezicht Pensioenfonds Caribisch Nederland – en Isberta Engelhardt, geboren en getogen Boneriaanse, werkt o.a. bij de Wereldomroep en is zeer betrokken bij de gang van zaken op Bonaire voor en na 10-10-2010. De Moderator van dit gesprek is Ruben Severina (Curaçao, 1956), hij was jarenlang het gezicht van de Antilliaanse gemeenschap in Nederland. Als voorzitter van de stichting SPLIKA zette hij zich in voor de bevordering van het Papiamentu.

Deelnemen

De kaarten voor de filmvertoning zijn inmiddels uitverkocht. Het nagesprek kun je nog wel volgen via een livestream op de Facebookpagina van Filmhuis Den Haag. De film is online op Picl te bekijken, de link volgt binnenkort.