Huis voor democratie en rechtsstaat

Film & Debat: Wei

Donderdag 19 december 2019, 19:00 uur - 21:00 uur

Het Filmhuis Den Haag vertoont als exclusieve avant-première Wei:
wat gebeurt er als de vader van filmmaker Ruud Lenssen de diagnose dementie te horen krijgt? Terwijl Jac vasthoudt aan zijn idyllische wei, worstelt moeder Ria met haar rol als mantelzorger en komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij.

Wei is een Nederlandse documentaire van Ruud Lenssen waarin hij het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vastlegt. Vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan.

Moeder Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij. Wei is niet alleen een film over dementie en mantelzorg, maar tevens een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven.

Na de film gaan we in debat met Ruud Lenssen, de regisseur van Wei, en Marjolein Broese van Groenou, hoogleraar informele zorg aan de VU. Ook Asma Halusi, fractievertegenwoordiger van NIDA schuift aan. Zij heeft de portefeuille jeugd, welzijn, toegankelijkheid.

Praktische info

  • Wanneer: donderdag 19 december, 19:00 – 21:00
  • Waar: Filmhuis Den Haag, Spui 191, Den Haag
  • Toegang: reserveren via de website van het Filmhuis Den Haag

Democratie in Debat

Het Film & Debat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.