Huis voor democratie en rechtsstaat

Film & Debat: ‘The King’

Donderdag 18 oktober 2018, 19:00 uur - 21:45 uur

In de debatreeks Democratie in debat vertoont Filmhuis Den Haag op donderdag 18 oktober in samenwerking met ProDemos, het Montesquieu Instituut en Nieuwspoort de documentaire The King. Na afloop vindt een debat plaats met Arjen van Veelen en Victor Vlam.

Deze muzikale road-trip neemt de kijker mee op een indrukwekkende reis door Amerika in een Rolls Royce uit 1963, ooit eigendom van muzieklegende en King of Rock ’n Roll Elvis Presley. Meer dan 40 jaar na de dood van de zanger, onderzoekt deze documentaire de staat van het land dat Presley achter zich liet. Een land dat, net als Elvis, jong, mooi en veelbelovend begon maar in de loop der tijd bezweek aan de vernietigende gevolgen van verslaving, geld en macht. De presidentiële verkiezingen van 2016 staan voor de deur en zakenman Donald Trump kan president worden.

The King schetst een portret van de Amerikaanse droom in kritische tijden waarin volgens de makers de democratie op het spel staat. Regisseur Eugene Jarecki kocht voor de documentaire de klassieke Rolls Royce en bouwde deze om tot een klein podium waarin gasten plaats nemen voor muzikale optredens of politiek en cultureel commentaar. In de film komt een groep bekende Amerikanen aan het woord waaronder Alec Baldwin, Rosanne Cash, Chuck D, Emmylou Harris, Ethan Hawke, Van Jones, Mike Myers en vele anderen.

Debat en sprekers

Na afloop vindt een debat plaats over hoe we vanuit Europa tegen de Verenigde Staten aankijken. Hoe is het jonge, veelbelovende land waarin alles mogelijk was, het ideal van ‘the American dream’ bezweken onder de druk van macht, geld en corruptie? Wat moeten we weten over de Amerikaanse samenleving om Amerika en met name de populariteit van president Donald Trump beter te begrijpen?

Het debat wordt gevoerd met twee ervaren Amerikakenners: schrijver en journalist Arjen van Veelen en presentator en debatleider Victor Vlam.

Arjen van Veelen werkte voor NRC Handelsblad. Van 2015 tot 2016 woonde hij in St. Louis, Missouri. Hij werkte daar als freelance Amerika-correspondent voor o.a. Nieuwsuur en De Correspondent.In juni 2018 verscheen zijn nieuwste boek Amerikanen lopen niet.

Victor Vlam is Amerikakenner en een bekende debatleider bij een talloze bijeenkomsten en debatten. Daarnaast heeft hij artikelen geschreven voor Trouw en NRC en geeft hij lezingen over de Amerikaanse politiek. Zijn passie voor de Verenigde Staten is ontstaan doordat hij zeven jaar van zijn jeugd doorbracht in New York en Virginia.

Praktische informatie:

  • Wanneer: donderdag 18 oktober 2018, 19.00 tot +/- 21.45 uur
  • Waar: Filmhuis Den Haag, Spui 191
  • Toegang: Kaartjes bestel je  hier

Democratie in Debat

Logo Democratie in DebatFilm en debat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.