Huis voor democratie en rechtsstaat

Film & Debat – The cleaners

Donderdag 17 mei 2018, 19:00 uur - 20:30 uur

In de debatreeks Democratie in debat vertoont Filmhuis Den Haag op donderdag 17 mei in samenwerking met ProDemos, Montesquieu Instituut en Nieuwspoort de documentaire The cleaners. 

Dat fake news wordt rondgepompt wisten we al. En dat online gedrag bepaalt wat ieders tijdslijn op sociale media toont, is ook bekend. Maar dat er dagelijks tienduizenden Filipijnse content moderators bezig zijn om te bepalen wat er überhaupt op het web te zien is? Zodat onze tijdslijnen gezellig of op zijn minst geweldloos blijven: dat bleef tot voor kort verborgen.

Propaganda of vrije nieuwsuiting? Met een verharde blik en steeds bijlerend over sekstermen en vlaggen van jihad-groeperingen oordeelt deze immense workforce over vele duizenden nieuw geplaatste video’s en afbeeldingen. IGNORE of DELETE? In hun onthullende debuutdocumentaire The Cleaners infiltreren makers Hans Block en Moritz Riesewieck in deze schaduwindustrie.

Internet is niet zo neutraal en democratisch als het pretendeert te zijn. Hooggeplaatste techexperts en (ex-)cleaners komen aan het woord over de noodzaak en de praktijk van deze schoonmaakacties. En uit gesprekken met kunstenaars en activisten die slachtoffer werden van dit kuisen, blijkt dat the cleaners wellicht de loop van de geschiedenis bijsturen.

Sprekers

Na afloop van de documentaire volgt een debat met Arno Lodder en Astrid Oosenbrug. Lodder werkt als Professor of Internet Governance and Regulation, bij het Department Transnational Legal Studies, Center for Law and Internet. Oosenbrug is autodidact en actief als cybersecurity expert en sociaal ondernemer in de ICT. Tot voor kocht was Oosenbrug Tweede Kamerlid (PvdA) met de portefeuilles ICT bij de overheid en Privacy.

Praktische informatie:

  • Wanneer: donderdag 17 mei 2018, 19.00-20.30 uur
  • Waar: Filmhuis Den Haag, Spui 191
  • Toegang: Kaartjes bestel je  hier

Democratie in Debat

Logo Democratie in DebatFilm en debat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.