Huis voor democratie en rechtsstaat

Film & Debat: Push

Donderdag 20 februari 2020, 19:00 uur

Filmhuis Den Haag vertoont de film Push: in grote steden dreigt wonen onbetaalbaar te worden. Hoe kon het basisrecht op huisvesting zo in het gedrang komen? Push verkent de wereld van huisjesmelkers, speculanten en durfkapitalisten met huisvestingsgezant voor de VN Leilani Farha.

Van Spanje tot Zuid-Korea: identieke problemen

In veel grote steden is gentrificatie een fataal fenomeen: een voormalige rotwijk wordt een topbuurt, waarna de oorspronkelijke bewoners geleidelijk worden verdreven door stijgende woningprijzen. Zijn het alleen de nieuwe, rijke bewoners die de prijzen opdrijven of is er meer aan de hand?

Filmmaker Fredrik Gertten volgt Farha in haar onderzoek naar de mistige wereld van durfkapitalisten, speculanten en huisjesmelkers. Ze bezoekt daarom grote steden in Groot-Brittannië, Spanje, Chili en Zuid-Korea om te zien hoe zulke uiteenlopende plekken kampen met bijna identieke problemen: van huurders die hun huur verdriedubbeld zien tot miljoenenvilla’s – of hele woonwijken – die bewust leegstaan.

Vastgoedmaffia

Stenen zijn de nieuwe valuta, en grote steden zijn speeltuinen voor de rijken, aldus een van de geïnterviewden. Valt de ‘vastgoedmaffia’ nog terug te dringen? Toegewijde stadsbewoners op verschillende continenten wijzen erop dat een stadscentrum meer is dan alleen een toplocatie. Ze strijden voor betere regelgeving in de hoop het tij te keren; misschien is alleen een duw in de juiste richting nodig.

Sprekers

Hoe ernstig is de situatie in de ogen van twee kenners van de Nederlandse huizenmarkt? Na de film gaan we in debat met verschillende sprekers:

  • Wouter van Gent, Universitair Docent Stadsgeografie aan de Universiteit van Amsterdam
  • Guity Mohebbi, adjunct-directeur van de Woonbond

De moderator van vanavond is Marcel René Bamberg.

Praktische informatie

  • Wanneer: Donderdag 20 februari 2020, 19.00 uur
  • Waar: Filmhuis Den Haag, Spui 191, Den Haag
  • Toegang: Kaartjes zijn te bestellen via de website van Filmhuis Den Haag

Logo Democratie in Debat

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.