Huis voor democratie en rechtsstaat

Film & Debat: I am not your negro

Donderdag 18 mei 2017, 19:00 uur - 22:00 uur

In de reeks Film en Debat vertoont Filmhuis Den Haag op donderdag 18 mei in samenwerking met ProDemos, Montesquieu Instituut en Nieuwspoort de film ‘Im am not your negro’. Na afloop vindt een debat plaats met Anousha Nzume (auteur Hallo witte mensen) en Amma Baddoo-Asante (politicologe en oud-Tweede Kamerlid voor de PvdA).

 

I am not your negro

‘I am not your negro’ maakt een reis door de zwarte geschiedenis van de USA, die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren ‘60 verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De tekst wordt gesproken door Samuel L. Jackson.

In 1979 beschreef James Baldwin, een bekende auteur die in zijn boeken controversiële onderwerpen niet uit de weg ging, in een brief aan zijn literaire agent zijn volgende project, ‘Remember This House’. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Echter, bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar.

In I am not your negro verbeeldt Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal en actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal. Samuel L. Jackson, befaamd acteur, spreekt de teksten van Baldwin uit. De film toont de moeizame wijze waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan.

Debat

De opkomst van de Black Lives Matter beweging door politiegeweld in de VS, geeft deze film een gigantische maatschappelijke relevantie. Na afloop van de film wordt hier over gedebatteerd met Anousha Nzume.

 

img_7430-def-kleurAnousha Nzume is half-Russisch, half-Kameroens. Ze groeide op in Amsterdam en is daar opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten (kleinkunstacademie). Ze speelt, schrijft en presenteert al ruim twintig jaar en treedt op in diverse media. Nzume heeft gewerkt voor verschillende producenten en media-outlets. Eind april kwam haar nieuwe boek Hallo witte mensen uit.

 

9789462984141“In dit boek wil ik graag uitleggen hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen en hoe je door dat te begrijpen hopelijk ook racisme in de samenleving kunt inzien en aanvechten.”– Anousha Nzume.

Of we nu willen of niet, in Nederland leven we in een witte wereld. Eeuwenlang was ‘wit’ bepalend voor de maatschappelijke en culturele status quo. Maar sinds de hernieuwde Zwarte Piet-discussie lijkt ‘wit’ onder druk te staan als nooit tevoren. Hallo witte mensen is een handleiding voor het leven in deze veranderende wereld.

 

amma_asante_31079035421

Amma Baddoo-Asante is politicologe en oud-Tweede Kamerlid voor de PvdA. Momenteel is ze consultant voor BMC Implementatie, waar ze onder meer overheidsinstanties, onderwijsinstellingen en woningcorporaties adviseert. Van 1998 tot 2006 was ze gemeenteraadslid in Amsterdam. Asante studeerde Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

 

 

 

Praktische informatie

  • Wanneer: donderdag 18 mei 2017
  • Waar: Filmhuis Den Haag
  • Toegang en aanmelden: zie de website van het Filmhuis Den Haag

 

Film & debat is een programma in samenwerking met ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort.