Huis voor democratie en rechtsstaat

Film & Debat: Doof Kind

Donderdag 15 februari 2018, 19:00 uur - 21:30 uur

In de debatreeks Democratie in debat vertonen ProDemos en Filmhuis Den Haag op donderdag 15 februari in samenwerking met het Montesquieu Instituut en Nieuwspoort de film Doof Kind. Na de film vindt een debat plaats met hoofdrolspeler Tobias de Ronde, Tweede Kamerlid Jessica van Eijs (D66) en Anja Hiddinga (Universiteit van Amsterdam). Doof Kind is de winnaar van de publieksprijs IDFA 2017.

Op donderdag 15 februari bekijken we in Film & Debat de film Doof Kind, van Alex de Ronde.

Over de film

Maker en vader Alex de Ronde schetst een liefdevol en ontroerend portret van zijn zoon, de aanstekelijke dove Tobias, die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. We volgen Tobias op het snijvlak van verleden en toekomst. Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Samen blikken ze met gevoel voor humor en genegenheid terug op hun jeugd.

Tobias was al een jaar oud toen zijn ouders werden geconfronteerd met de diagnose dat hij doof geboren was. De automatische reactie was het bijstellen van de verwachtingen: een doof kind zou immers per definitie veroordeeld zijn tot een geïsoleerd en kansarm bestaan. Nu kijkt vader Alex de Ronde, samen met de inmiddels jongvolwassen Tobias en diens horende broer Joachim, terug op het leven van zijn dove kind en de keuzes die hij als vader heeft gemaakt aan de hand van jeugdfoto’s, homemovies en openhartige gesprekken.

De film laat zien hoe een handicap in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet de horende en de dovenwereld slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. Zijn onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van vragen, variërend van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus.

Sprekers

  • Tobias de Ronde is 29 jaar oud en woont in Amsterdam. Hij heeft gestudeerd aan de enige universiteit ter wereld voor doven en slechthorende in Washington (universiteit Gallaudet).De Ronde is werkzaam als docent aan de Hoge School in Utrecht over gebarentaal.

 

  • Jessica van Eijs (1981, D66) is sinds maart 2017 het eerste slechthorende Tweede Kamerlid van Nederland. Op haar 27e testte ze haar gehoor. Het hoortoestel kwam er meteen. Inmiddels hoort ze zonder toestel met links ongeveer 50%, met rechts niets. “Als slechthorende helpt het dat ik eigenwijs ben”, benadrukt Van Eijs. “Geen oplossing is voor mij juist een extra motivatie om dingen voor elkaar te krijgen.”Van Eijs was fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Eindhoven en adviseur van Atriensis, een bureau dat woningcorporaties adviseert over energie en duurzaamheid. Van Eijs is woordvoerder wonen, ruimtelijke ordening en Omgevingswet, milieu, circulaire economie en innovatie.

 

  • Anja Hiddinga (Universiteit van Amsterdam) is onderzoeker en universitair docent bij de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich met name op doofheid en gebarentaal.Hiddinga maakt films met het onderwerp gebarentaal/dove mensen, schrijft samen met dove dichters gedichten in gebarentaal in het project ‘bewogen’ en maakte een documentaire ‘ik gebaar, ik leef’ met haar dove zoon. Daarnaast is zij betrokken bij ‘Doofgewoon’, een website is voor ouders van dove kinderen.

Praktische informatie

  • Wanneer: Donderdag 15 februari, 19.00-21.00 uur
  • Waar: Filmhuis Den Haag, Spui 191
  • Tickets: Via de website van het Filmhuis

Democratie in Debat

Film & Debat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.