Huis voor democratie en rechtsstaat

Film & Debat: De vergeten krijgers

Donderdag 19 oktober 2017, 19:00 uur - 21:45 uur

Op donderdag 19 oktober 2017 kijken we in Film & Debat de film ‘De vergeten krijgers’, over de onbekende geschiedenis van Indo-Afrikaanse militairen in Nederlands-Indië. Na afloop spreken we met Griselda Molemans (maker van de film) onder leiding van Jeroen Sprenger (publicist, op zoek naar vergeten geschiedenissen).

 

De vergeten krijgers

De vergeten krijgers belicht de onbekende geschiedenis van de Indo-Afrikaanse militairen die in de kolonie Nederlands-Indië voor ‘Koningin, volk en vaderland’ vochten.

De centrale persoon in deze documentaire is Daniël Cordus, een kleinzoon van de Afrikaanse KNIL-soldaat Cordus. Onder deze Nederlandse achternaam werd stamvader Cordus in 1837 ingeschreven voor het KNIL in kasteel Elmina, Ghana.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de pas 19-jarige Daniël Cordus samen met zijn twee broers als krijgsgevangenen aan de beruchte Birmaspoorweg tewerkgesteld door de Japanse bezetter.

Sinds zijn repatriëring naar Nederland strijdt Daniël voor erkenning en eerherstel van alle Indo-Afrikanen die voor de Nederlandse vlag gestorven zijn. Zeventig jaar na zijn krijgsgevangenschap keert hij voor het eerst terug naar Birma om afscheid te nemen van zijn broer Jan die op het ereveld in Thanbyuzayat rust.

Molemans filmde voor deze documentaire van 75 minuten vier jaar lang, met tussenpozen, in Nederland, Ghana, Indonesië, Birma en Thailand. Schrijver Arthur Japin verzorgde de voice-over.

 

Praktische informatie

  • Wanneer: Donderdag 19 oktober 2017, 19.00-21.45 uur
  • Waar: Filmhuis Den Haag, Spui 191
  • Tickets via het reserveringssysteem van het Filmhuis

 

Democratie in Debat

Film & Debat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.