Huis voor democratie en rechtsstaat

AFGELAST: Film & Debat: Carrousel

Donderdag 19 maart 2020, 19:00 uur

Let op: In verband met de maatregelen omtrent het coronavirus is Filmhuis Den Haag tot en met 31 maart gesloten. Alle voorstellingen zijn geannuleerd. Heb je al tickets geboekt? Op de website van filmhuisdenhaag.nl vind je informatie over de restitutie van de aankoopbedrag.

Filmhuis Den Haag vertoont de documentaire Carrousel, een documentaire over jongens met een problematische of criminele achtergrond. Getekend door hun verleden, op de grens van volwassenheid, worstelen zij om te veranderen voor een samenleving waar nauwelijks plek voor hen lijkt te zijn. Hun bevlogen begeleiders geven hen keer op keer een kans en proberen met eindeloos geduld en persoonlijke aandacht tot de gesloten jongens door te dringen. Maar is het niet al te laat?

Indringend en confronterend

In confronterende close-ups, waar de jongens uit los lijken te willen breken, filmde regisseur Marina Meijer een jaar lang de indringende interacties tussen de jongens en begeleiders. Even rauw als ontroerend, schetst Carrousel een intiem en realistisch portret van het (on)vermogen om te veranderen. Deze microkosmos vertelt impliciet een groter verhaal over sociale ongelijkheid en het essentiële belang van oprechte aandacht.

IDFA

Carrousel was op IDFA geselecteerd voor zowel de Dutch Competition als de Mid-Length Competition. Ook ontving Marina tijdens IDFA het Documentaire Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds ‘vanwege haar talent om thematisch rijke films te maken die zich kenmerken door scherpe en ontroerende observaties en eigenzinnige montagekeuzes, in beeld én geluid.’

Sprekers

Hoe heeft de regisseur de totstandkoming van deze documentaire ervaren, wat waren haar motivaties achter de confronterende vertelstijl? Na de film gaan we in debat met verschillende sprekers:

  • Marina Meijer, Regisseur documentaire Carrousel.
  • René Peters, Tweede Kamerlid voor het CDA. Portefeuille o.a. schulden-, armoedebeleid en jeugdzorg.

We gaan met deze sprekers in gesprek over jongeren, armoede en jeugdzorg. Wat zijn de kansen die jongeren krijgen aangereikt vanuit de bestuurlijke kant van Nederland? De focus zal vooral liggen op hoe de samenleving met deze onderwerpen omgaat en wat er anders zou moeten.

Praktische informatie

  • Wanneer: Donderdag 19 maart 2020, 19.00 uur
  • Waar: Filmhuis Den Haag, Spui 191, Den Haag
  • Toegang: Kaartjes zijn te bestellen via de website van Filmhuis Den Haag

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.