Huis voor democratie en rechtsstaat

Film & Debat: Austerlitz

Donderdag 20 april 2017, 19:00 uur - 21:45 uur

In de reeks Film en Debat vertoont Filmhuis Den Haag op donderdag 20 april in samenwerking met ProDemos, Montesquieu Instituut en Nieuwspoort de film ‘Austerlitz’. Na afloop vindt een debat plaats over de zin en invulling van herdenken in de huidige tijd.

 

Film

austerlitzDeze film laat de Holocaust door de ogen van de bezoekers van concentratiekampen zien. Deze plekken in Europa die een pijnlijke herinnering blijven aan het verleden, zijn open voor publiek en ontvangen duizenden toeristen per jaar. Sergei Loznitsa plaatste zijn camera midden tussen de stroom toeristen die de concentratiekampen van Dachau en Sachsenhausen bezoeken. Hij observeert hun gedrag: de stelletjes in zomeroutfits die een selfie maken voor de poort, de vrouw die poseert voor een van de ovens, de man die rustig zijn nootjes eet als hij het ergste deel van het vernietigingskamp binnentreedt. De beelden roepen de vraag op of het nog mogelijk is om de Holocaust passend te herdenken. Is een concentratiekamp een spektakel geworden? Waarom gaan mensen naar  de kampen? Waar zijn ze naar op zoek? De titel van de film refereert aan de gelijknamige roman geschreven door W. G. Sebald en is opgedragen aan de herinnering van de Holocaust.

 

Debat

Na afloop vindt er een debat plaats met Natascha van Weezel en Micha Gelber.

natascha-van-weezelNatascha van Weezel (1986) studeerde in 2012 af als scenarioschrijver aan de Nederlandse Film-en Televisieacademie met de korte fictiefilm Lost & Found. In mei 2014 vertoonde de NCRV haar documentaire ‘Elke dag 4 mei’. Als kleindochter van vier Holocaust overlevenden, stelt ze zich in haar tweede boek de vraag hoe haar leven vandaag de dag nog wordt beïnvloed door een oorlog die zeventig jaar geleden plaatsvond. Haar nieuwe boek, dat in april 2017 verschijnt, heet ‘Thuis bij de vijand’. Aan de hand van haar ervaringen, aangevuld met interviews, schetst van Weezel een eerlijk beeld van de relaties tussen moslims en joden in Nederland.

 

Micha Gelber (1935) is vierenhalf jaar oud als de Duitsers Nederland binnenvallen. Micha is zeven als hij in juli 1943 in kamp Westerbork  aankomt. In januari 1944, wordt hij met zijn vader, moeder en oudere broer gedeporteerd  naar Bergen-Belsen.

De nazi’s maken drie treinen gereed voor vertrek naar onbekende bestemming in het oosten. Als onderdeel van wat bekend zal worden als het Verloren Transport eindigt de vreselijke reis na veertien dagen in Tröbitz, tussen Leipzig en Dresden. Op de ochtend van 24 april 1945 wordt het treinstel bevrijd door de Russen. In de dagen erna sterven nog veel inzittenden door ziekte en verzwakking. Zo niet het gezin Gelber, waarvan iedereen overleeft; een unicum. Micha emigreert met ouders en broer in 1951 naar Israël en komt door een speling van het lot uiteindelijk weer terug  naar Nederland. Hij woont voor kortere of langere tijd in de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne en maakt veelvuldig internationale zakenreizen. Nu woont Micha Gelber alweer jaren in Rotterdam en gebruikt hij zijn tijd voor tal van activiteiten, niet in de laatste plaats om te getuigen en de fakkel brandend te houden. In 2009 verscheen zijn autobiografie “Bergen-Belsen en daarna” (uitgeverij Verbum).


Praktische informatie

  • Locatie: Filmhuis Den Haag
  • Tijd: 19:00-21:45 uur
  • Toegang en aanmelden: zie de website van het Filmhuis