Huis voor democratie en rechtsstaat

Europa College 2 door Mendeltje van Keulen: Europa in Nederland

Maandag 3 juni 2019, 20:00 uur - 21:30 uur
Foto Mendeltje van Keulen

Collegereeks Europa: het land waarin we wonen

Europa is al lang het land waarin we wonen. De vraag is hoe we omgaan met het onderdeel zijn van Europa. Hoeveel of hoe weinig Europa willen we? Over de invulling van die vraag gaat ‘Europa: het land waarin we wonen’, de nieuwe collegereeks Europa van ProDemos.

We beginnen met de democratie in Europa aan de hand van de besluitvorming over grote thema’s als klimaat en migratie. Vervolgens gaan we in op hoe zichtbaar Europa is in Nederland. Daarna bekijken we wat de Europese burger beweegt en tot slot analyseren we de rol die Europa speelt in de wereldpolitiek.

Onze sprekers behandelen in deze collegereeks de Europese macht in het wereldwijde krachtenveld, maar ook de zaken die inwoners van Europa verbinden en scheiden. Hoe zien burgers de toekomst van Europa? Welke richting gaat de democratie besluitvorming in Europa op en hoe kan Europa effectief werken aan grote kwesties als migratie en klimaat? En tot slot: wat merken we van Europa in Nederland? Hoe en waar is de verwevenheid van Europa in Nederland zichtbaar?

College 2: Europa in Nederland

“Brussel besluit”…. zo lezen we dagelijks in de media. Maar Europees beleid is mensenwerk. Welke professionals geven vorm aan gezamenlijke afspraken en besluiten? Wie doet dat namens Nederland en hoe wordt “ons” standpunt eindelijk democratisch bepaald? In deze lezing gaat dr. Mendeltje van Keulen  in op het retourtje Brussel-Den Haag. Tijdens deze interactieve avond is ruim tijd voor vragen en discussie.

De spreker: Mendeltje van Keulen

Dit college wordt gegeven door Mendeltje van Keulen, lector The Changing Role of Europe bij de Haagse Hogeschool. Van 2011 tot 2017 was zij griffier Europese Zaken bij de Tweede Kamer.

Praktische informatie:

  • Wanneer: maandagavond 3 juni, 20.00-21.30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Opzet: 45 minuten college, 45 minuten vragen uit de zaal
  • Toegang: gratis, aanmelden via het online reserveringssyteem is verplicht.

Overige colleges in deze reeks

Tomas Vanheste – College 1
Frank Vandenbroucke – College 3
Europa als wereldmacht – College 4