Huis voor democratie en rechtsstaat

Europa College 4 Europa als wereldmacht: klem tussen Trump, Poetin en Xi?

Maandag 24 juni 2019, 20:00 uur - 21:30 uur
Europa als wereldmacht

Collegereeks Europa: het land waarin we wonen

Europa is al lang het land waarin we wonen. De vraag is hoe we omgaan met het onderdeel zijn van Europa. Hoeveel of hoe weinig Europa willen we? Over de invulling van die vraag gaat ‘Europa: het land waarin we wonen’, de nieuwe collegereeks Europa van ProDemos.

We beginnen met de democratie in Europa aan de hand van de besluitvorming over grote thema’s als klimaat en migratie. Vervolgens gaan we in op hoe zichtbaar Europa is in Nederland. Daarna bekijken we wat de Europese burger beweegt en tot slot analyseren we de rol die Europa speelt in de wereldpolitiek.

Onze sprekers behandelen in deze collegereeks de Europese macht in het wereldwijde krachtenveld, maar ook de zaken die inwoners van Europa verbinden en scheiden. Hoe zien burgers de toekomst van Europa? Welke richting gaat de democratie besluitvorming in Europa op en hoe kan Europa effectief werken aan grote kwesties als migratie en klimaat? En tot slot: wat merken we van Europa in Nederland? Hoe en waar is de verwevenheid van Europa in Nederland zichtbaar?

College 4: Europa als wereldmacht: klem tussen Trump, Poetin en Xi?

Dit is het laatste college uit deze college reeks. In dit college kijken we naar Europa als wereldmacht en de rol van Europa ten opzichte van wereldmachten als China, Rusland en de VS. Welke invloed en rol heeft Europa of zou het kunnen hebben? Is meer onderlinge eensgezindheid nodig om in internationaal verband sterker te staan?

Houd deze pagina in de gaten want we maken binnenkort de spreker bekend.

Praktische informatie:

  • Wanneer: maandagavond 24 juni, 20.00-21.30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Opzet: 45 minuten college, 45 minuten vragen uit de zaal
  • Toegang: gratis, aanmelden via het online reserveringssyteem is verplicht.

Overige colleges in deze reeks

Tomas Vanheste – College 1
Mendeltje van Keulen – College 2
Frank Vandenbroucke – College 3