Huis voor democratie en rechtsstaat

EDIC Lunchlezing 6: Burgerconferentie over de toekomst van de EU: hoe kun jij meedoen?

Donderdag 15 april 2021, 12:15 uur - 13:15 uur

Op 10 maart 2021 werd het startshot gegeven voor een tweejaarlijkse burgerconferentie over de toekomst van Europa − een idee dat twee jaar geleden door de Franse president Emmanuel Macron werd gelanceerd en dat Ursula von der Leyen (voorzitter van de Europese Commissie) overnam. De uitvoering was eigenlijk eerder gepland, maar door onenigheid én door de coronacrisis ontstond er wat vertraging.

Nu komt het er alsnog van: twee jaar lang kunnen burgers meedenken en zich uitspreken over wat er volgens hen moet veranderen aan de EU en welke onderwerpen zij voor de komende tien tot twintig jaar belangrijk vinden. Dat kan via debatten, burgerfora en online consultaties.

Maar hoe werkt dat precies? Hoe kun je meedoen? En wat gebeurt er na afloop met de resultaten?

Onze Europa-experts gaan hierover met elkaar in gesprek, en aan het einde van deze lunchlezing weet je meer over de rol van deze burgerconferentie en weet je ook hoe jij kunt bijdragen aan de discussie over de toekomst van Europa!

Inleiding: Dr. Mendeltje van Keulen (Lector ‘The Changing role of Europe’, Haagse Hogeschool)

Sprekers: Josje van der Ridder (wetenschappelijk medewerker Sociaal Cultureel Planbureau) en Bert van Slooten (voormalig NOS-correspondent Brussel en hoofdredacteur van Brussels Peil; een nieuwsbrief over de EU)

Moderator: Victor Vlam

 

Praktische informatie

  • Dag: 15 april 2021
  • Tijd: 12.15–13.15 uur
  • Toegang: gratis
  • Aanmelden: via het formulier onderaan
  • Locatie: online

(De lunchlezing wordt gehost in Zoom. Je ontvangt van tevoren een uitnodiging tot een Zoom-vergadering. Je hoeft hiervoor geen speciaal account aan te maken.)

Aanmelden

 

Over deze lunchlezingen

Dit voorjaar organiseren Europe Direct Den Haag en de Haagse Hogeschool een vervolg op de lunchlezingen van afgelopen najaar. Eet een broodje en spijker intussen je kennis bij over Europees beleid!


In 2019 nam de Europese Commissie zich voor om te werken aan:

  • De Europese ‘Green Deal’
  • Een economie die werkt voor mensen
  • Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk
  • Een sterkere positie van Europa in de wereld
  • Een nieuwe impuls voor de Europese democratie

Intussen, slechts 1 jaar later, ziet de wereld er heel anders uit. De EU zit midden in de tweede coronagolf. Wat betekent deze situatie voor de Europese politiek en voor de doelstellingen die de Europese Commissie zich had gesteld? Hoe vertaalt zich dat naar het nationale en lokale niveau in Nederland?

Deze en andere vragen bespreekt onze moderator Victor Vlam met experts van onder andere de Haagse Hogeschool dit voorjaar tijdens drie interactieve lunchlezingen (nr 4, 5 en 6).