Huis voor democratie en rechtsstaat

EDIC Lunchlezing 5: is Europa voorbereid op het digitale tijdperk?

Donderdag 25 maart 2021, 12:15 uur - 13:15 uur

Digitalisering, een thema dat door de coronacrisis opeens actueler is dan ooit. Nog nooit hebben wij zoveel online vergaderd en gewerkt. Voor velen van ons was dat nieuw, maar voor anderen was dat allang normaal. Experts op Europees en nationaal niveau zijn er namelijk al veel langer mee bezig.

De ontwikkelingen op het gebied van digitalisering gaan razendsnel. Documenten opslaan in de cloud, vergaderen op afstand, het is inmiddels de gewoonste zaak op aarde. Maar er zit ook een keerzijde aan dit verhaal. De technologische ontwikkelingen zorgen voor een grote afhankelijkheid. Hoe beperken we de economische macht van Google? En hoe voorkomen we dat kunstmatige intelligentie meer invloed krijgt op ons leven dan we willen? En in welke mate is cybercriminaliteit een grote bedreiging voor onze toekomst?

We gaan erover in gesprek met experts op zowel nationaal als Europees niveau. Wat is er tot op heden gedaan om de digitale veiligheid van burgers, organisaties en bedrijven te beschermen? Welke wet- en regelgeving is er mogelijk? En welke rol is er weggelegd voor de Europese Unie?

Sprekers

 • Gerard de Graaf, director for the Digital Transformation in Directorate-General “Communications Networks, Content & Technology” (DG CONNECT)
 • Stefan Kulk, onderzoeker en hoofdocent op het gebied van recht en technologie aan de Universiteit Utrecht
 • Nathalie Jaarsma, Cyber Ambassadeur bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Praktische informatie

 • Wanneer: 25 maart 12.15 – 13.15 uur
 • Toegang: gratis
 • Aanmelden: via onderstaand formulier
 • Locatie: online – De lunchlezing wordt gehost in Zoom. Je ontvangt van tevoren een uitnodiging tot een Zoom-vergadering. Je hoeft hiervoor geen speciaal account aan te maken.

Informatie over de laatste lunchlezing (nr. 6) volgt. Deze zal donderdag 15 april plaatsvinden, over de burgerconferentie over de toekomst van de Europese democratie.

Voor vragen over de lunchlezing kun je contact opnemen met Leanne Duiven via l.duiven@prodemos.nl

Aanmelden

Over deze lunchlezingen

Dit voorjaar organiseren Europe Direct Den Haag en de Haagse Hogeschool een vervolg op de lunchlezingen van afgelopen najaar. Eet een broodje en spijker intussen je kennis bij over Europees beleid!


In 2019 nam de Europese Commissie zich voor om te werken aan:

 • De Europese ‘Green Deal’
 • Een economie die werkt voor mensen
 • Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk
 • Een sterkere positie van Europa in de wereld
 • Een nieuwe impuls voor de Europese democratie

Intussen, slechts 1 jaar later, ziet de wereld er heel anders uit. De EU zit midden in de tweede coronagolf. Wat betekent deze situatie voor de Europese politiek en voor de doelstellingen die de Europese Commissie zich had gesteld? Hoe vertaalt zich dat naar het nationale en lokale niveau in Nederland?

Deze en andere vragen bespreekt onze moderator Victor Vlam met experts van onder andere de Haagse Hogeschool dit voorjaar tijdens drie interactieve lunchlezingen (nr 4, 5 en 6).