Huis voor democratie en rechtsstaat

EDIC Lunchlezing 2: De coronacrisis en migratie

Tip
Donderdag 26 november 2020, 12.00 uur uur - 13.00 uur uur

Deze herfst organiseren Europe Direct Den Haag en de Haagse Hogeschool een serie interactieve lunchlezingen. Eet een broodje en spijker intussen je kennis bij over Europees beleid.


In 2019 nam de Europese Commissie zich voor om te werken aan:

  • De Europese ‘Green Deal’
  • Een economie die werkt voor mensen
  • Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk
  • Een sterkere positie van Europa in de wereld
  • Een nieuwe impuls voor de Europese democratie

Intussen, slechts 1 jaar later, ziet de wereld er heel anders uit. De EU zit midden in de tweede coronagolf. Wat betekent deze situatie voor de Europese politiek en voor de doelstellingen die de Europese Commissie zich had gesteld? Hoe vertaalt zich dat naar het nationale en lokale niveau in Nederland?

Deze en andere vragen bespreekt onze moderator Victor Vlam met experts van onder andere de Haagse Hogeschool tijdens drie interactieve lunchlezingen.

Lunchlezing 2: De coronacrisis en migratie: hoe bescherm je de zwaksten? 

26 november 12.00 – 13.00 uur. Let op: deze lezing is een kwartier eerder dan de andere lunchlezingen! 

Al voor de coronacrisis bleek het moeilijk om tot een consensus voor een Europees migratiebeleid te komen. Sommige landen weigerden hardnekkig om constructief aan een Europees migratiebeleid mee te werken. En nu zijn we even afgeleid, door de coronacrisis. We zijn bezig met onze eigen problemen.

Maar de migratieproblematiek wordt in deze maanden juist alleen maar ernstiger. Verslechterende sociale omstandigheden zorgen ervoor dat meer mensen richting Europa vertrekken, terwijl de Europese samenlevingen minder bereid zijn om te helpen. De situaties in vluchtelingenkampen worden schrijnender. Hoe ziet het Europese beleid onder deze omstandigheden eruit? En is er ook zoiets als een coronamigratie-crisis?

Inleiding: dr. Jolanda van der Vliet (specialist internationaal migratierecht, wetgevingsjurist, promoveerde bij vakgroep Haagse Hogeschool)

Sprekers: Malik Azmani (lid van de commissie LIBE van het Europees Parlement voor de VVD/RENEW fractie) & Tamara Breugem – Vermeire (Vluchtelingenwerk Nederland).

 


Bekijk ook de twee andere lezingen en geef je op voor één of meer lezingen via onderstaand formulier.

EDIC Lunchlezing 1: Wat doet de EU tegen corona? (12 november 12.15-13.15 uur)

EDIC Lunchlezing 3: Wat blijft er over van de Europese Green Deal? (10 december 12.15 – 13.15)

 

Praktische informatie

  • Toegang: gratis
  • Aanmelden: via onderstaand formulier
  • Locatie: online – De lunchlezing wordt gehost in Microsoft Teams. Je ontvangt van tevoren een uitnodiging tot een Teams-vergadering. Je hoeft hiervoor geen speciaal Teams-account aan te maken.

Voor vragen kun je contact opnemen met l.duiven@prodemos.nl