Huis voor democratie en rechtsstaat

Geannuleerd – Docentenmiddag Fort De Bilt

Woensdag 16 mei 2018, 15:00 uur - 17:00 uur

Op woensdag 16 mei vindt de eerste Docentenmiddag plaats op Fort De Bilt in Utrecht. Tijdens de Docentenmiddag maken docenten van groep 7 en 8 kennis met ons educatieve programma op deze bijzondere plek. Ook introduceren we onze nieuwste aanwinst Terra Nova en gaan we in gesprek met maker Lisa Hu. Deelname is gratis.

Let op! Dit evenement is geannuleerd. Voor vragen over dit evenement of ons educatieve programma op Fort De Bilt, kunt u contact opnemen met Jelmer van der Zee.

Op woensdag 16 mei vindt de eerste Docentenmiddag plaats op Fort De Bilt in Utrecht. Tijdens de Docentenmiddag maken docenten uit het primair onderwijs kennis met ons educatieve programma op deze bijzondere plek. Ook introduceren we onze nieuwste aanwinst Terra Nova en gaan we in gesprek met maker Lisa Hu.

Docentenmiddag

Bent u docent in de bovenbouw van het primair onderwijs in de regio Utrecht en wilt u aandacht besteden aan burgerschap? Kom dan op woensdagmiddag 16 mei naar Fort De Bilt in Utrecht en maak kennis met ons educatieve programma over de democratische rechtsstaat, speciaal voor kinderen tussen de 10 en de 14 jaar.

Tussen 15.00 en 17.00 uur ’s middags ontdekt u het bijzondere Fort De Bilt met onze speurtocht met app, onze interactieve tentoonstelling over onrecht en verzet én speelt u burgerschapsspel Terra Nova onder leiding van de maker van het spel, Lisa Hu. Ook beantwoorden we al uw vragen over het programma en leggen we u uit hoe u dit kunt boeken voor uw klas. Deelname aan de Docentenmiddag is gratis.

 

Programma Docentenmiddag

14.30 uur       Inloop met koffie en thee
15.00 uur       Opening door Jelmer van der Zee, projectleider Fort De Bilt bij ProDemos
15.05 uur       Minilezing Lisa Hu
15.20 uur       Terra Nova
16.10 uur       Pauze
16.15 uur       Ontdek het Fort met onze GPS-speurtocht
17.00 uur       Afsluiting

 

ProDemos op Fort De Bilt

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. Bij ProDemos leggen we uit wat de spelregels zijn van de democratie en hoe je zelf invloed uit kunt oefenen.

Sinds 2017 is ProDemos beheerder van Fort De Bilt, een bijzondere plek in Utrecht met een beladen geschiedenis. Ooit maakte het Fort onderdeel uit van de Hollandse Waterlinie en in de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als fusilladeplaats, waar 140 verzetsstrijders werden vermoord.

ProDemos maakt op Fort De Bilt educatieve programma’s die kinderen uit het basisonderwijs laten kennismaken met en laten nadenken over onze democratische rechtsstaat. Hoe gaan we met elkaar om en welke regels zijn er nodig? Wat is ‘eerlijk’ en hoe bepaal je dat?

ProDemos biedt op Fort De Bilt een laagdrempelig en aansprekend programma voor de hoogste groepen van het basisonderwijs waarin beleving centraal staat. Zo is er de interactieve tentoonstelling, ontwikkeld door Stichting Vredeseducatie, en Ontdek het Fort!, een speurtocht met een tablet. Vanaf schooljaar 2018-2019 maakt ook burgerschapsspel Terra Nova deel uit van het programma.

Onze democratische rechtsstaat is zeer waardevol, maar ook kwetsbaar. In Fort De Bilt leren kinderen over het verleden, kijken ze naar zichzelf in het heden en gaan ze op ontdekkingsreis in de toekomst met Terra Nova.

Met ons educatieve programma op Fort De Bilt richten we ons nadrukkelijk op leerlingen uit de regio Utrecht. Fort De Bilt maakt deel uit van hun leefwereld, hun lokale geschiedenis en is een herinnering aan een periode waarin de democratische rechtsstaat aan de kant werd gezet.

Terra Nova Minimaatschappij

Hoe zou de wereld eruitzien als je haar zelf mocht inrichten? Met het burgerschapsspel Terra Nova Minimaatschappij maken spelers samen de wereld waarin ze zelf zouden willen wonen. De grote uitdagingen van de samenleving komen tot leven en stellen je moreel kompas op de proef. Kinderen verkennen hun eigen mening en die van de ander. Want met wie deel je je gevangen vis? En hoe lang zorg je voor een zieke kampgenoot? Dit spel is volgens De Correspondent dé manier om kinderen op te leiden tot kritische burgers.

 

Hoe werkt Terra Nova?

In groepjes van vijf volgen leerlingen in Terra Nova een verhaallijn op een onbewoond eiland. Elk team verkent wat er nodig is voor hun eigen ideale samenleving.

In plaats van abstracte begrippen gebruikt Terra Nova concrete gebeurtenissen rondom het leven op het eiland. Want van wie zijn de kokosnoten aan de boom? En hebben net aangespoelde schipbreukelingen dezelfde rechten als jij?

De begeleider van ProDemos verdeelt de leerlingen over de eilanden en bespreekt het vraagstuk.

Er zijn Discussiekaarten om elkaar kritische vragen te stellen. Ook zijn er Meningmunten, die zorgen voor een gelijk aantal spreekmomenten tussen spelers. Tot slot zijn er de Rollenkaarten, die leerlingen helpen om hun eigen taak binnen het proces van discussiëren en het bedenken van oplossingen goed uit te voeren. Door het plaatsen van de houten speelstukken (vissen, hutten, nieuwelingen) laten de leerlingen zien hoe hun minimaatschappij eruit moet zien.

De teams bespreken elk vraagstuk eerst onderling en wisselen daarna hun ideeën uit met de rest van de groep. De begeleider ondersteunt kritische reflectie over deze uitkomsten en koppelt de vraagstukken aan de realiteit (zowel historisch als actueel). Hoe werkt dit in Nederland en in de rest van de wereld? Welke gevolgen hebben verschillende samenlevingsvormen? Welke waarden zien we terug in onze ideeën en wat kunnen we daarmee in ons dagelijks leven?

Op deze manier werken leerlingen onder andere aan burgerschapshoudingen, -vaardigheden en -kennis (domeinen Democratie, Participatie en Identiteit) en raken ze betrokken bij maatschappelijke uitdagingen. Daarnaast ontwikkelen ze hun communicatievaardigheden en probleemoplossend vermogen. Ze stimuleren hun creatief denken, samenwerkingsvaardigheden en oefenen hun kritische meningsvorming door zaken van een andere kant te bekijken. Omdat ze om moeten gaan met andere meningen dan hun eigen, leren ze ook van elkaar.

Een voorproefje van Terra Nova zien? Brandpunt speelde het spel met politici.

Praktische info over de Docentenmiddag

  • Wanneer: woensdag 16 mei 2018, 15.00-17.00 uur (inloop 14.30 uur)
  • Waar: Fort De Bilt, Biltsestraatweg 160, Utrecht
  • Deelname: dit evenement is geannuleerd
  • Neem voor meer informatie over de Docentenmiddag contact op met Jelmer van der Zee.

Omdat Fort De Bilt een bijzondere plek is, midden in de natuur, raden we u aan om stevige schoenen mee te nemen. Zo kunt u het programma optimaal beleven.

Route naar Fort De Bilt

Fietsers en wandelaars uit de stad kiezen aan het eind van de Biltstraat de linkertunnel van de Berekuil en zien het Fort na 300 meter aan hun linkerhand liggen.

Openbaar vervoer

Vanaf Centraal Station Utrecht
Streekbus 28 richting Uithof UMC of streekbussen 50, 51, 52, 53, 74 en 77.
Uitstappen: Halte Oorsprongpark.
Weg oversteken, over het spoor rechtdoor en na 200 meter de voetgangers / fietstunnel doorlopen langs het hek aan de linkerzijde tot de ingang van Fort De Bilt.

Vanuit De Bilt / Zeist
Streekbussen 50,51,52,53 en 74 en 77. Halte Archimedeslaan en dan 400m de weg vervolgen.

Met de auto

  • Vanaf de A28 Utrecht-Amersfoort
    Fort De Bilt ligt aan de N237 tussen De Bilt en Utrecht. Wie reist via de A28 Utrecht – Amersfoort kiest voor afslag De Uithof en rijdt vervolgens richting De Bilt. Sla bij de kruising met de stoplichten linksaf richting Utrecht (Utrechtseweg) en ga onder het viaduct door. Bij de stoplichten gaat u rechtdoor en ziet u Fort De Bilt na ongeveer 500 meter aan uw rechterhand liggen. Let op! Fort De Bilt beschikt niet over parkeerplekken, dus u kunt het beste parkeren bij de horecagelegenheden na de stoplichten rechts.
  • Vanaf de A27
    Neem afslag De Bilt richting De Bilt en ga na 800 meter rechtsaf bij de stoplichten De Bilt in. Neem de derde weg rechts (Kerklaan) en rijd deze weg geheel uit. Draai aan het eind rechts de Utrechtseweg op en rijd deze af totdat de weg overgaat in de Biltsestraatweg. Aan deze weg ligt Fort De Bilt. Ga onder het viaduct door en rijd bij de stoplichten rechtdoor. Fort De Bilt ligt na ongeveer 500 meter aan uw rechterhand. Let op! Fort De Bilt beschikt niet over parkeerplekken, dus u kunt het beste parkeren bij de horecagelegenheden na de stoplichten rechts.