Huis voor democratie en rechtsstaat

Democratie in Woord en Beeld

Vrijdag 13 september 2019, 10:30 uur - 12:00 uur

Uitreiking PrinsjesBoeken- en PrinsjesFotoprijs

Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor de uitreiking van de PrinsjesBoeken- en Fotoprijs.

Wie schreef dit jaar het beste politieke boek en wie maakte de beste politieke foto? Kom erachter op vrijdag 13 september in de Eerste Kamer? Tijdens het Prinsjesfestival vindt dit jaar voor de zesde maal de uitreiking van de PrinsjesFotoprijs en de PrinsjesBoekenprijs plaats.

Voor de bekendmaking van de winnaars zijn er interviews met de genomineerden. Daarna wordt de PrinsjesFotoprijs uitgereikt door een vertegenwoordiger van de Eerste Kamer. De PrinsjesBoekenprijs wordt uitgereikt door een bestuurder van de provincie Zuid-Holland, strategisch partner van Prinsjesfestival 2019.

Over de PrinsjesBoekenprijs

De PrinsjesBoekenprijs is de prijs voor het beste politieke boek. In aanmerking komen non-fictieboeken over onderwerpen uit de landelijke Nederlandse politiek. Denk bijvoorbeeld aan boeken over politieke actoren of processen. Voorwaarde is verder dat het boek verscheen tussen juli 2018 en juli 2019. De prijs is ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro. Het juryreglement is hier te vinden.

De longlist voor de PrinsjesBoekenprijs is inmiddels bekend. Eind augustus worden de drie genomineerden bekendgemaakt.

De jury bestaat uit: Jan Schinkelshoek (voormalig CDA Tweede Kamerlid, directeur communicatie Rabobank en hoofdredacteur Haagsche Courant), Monique Leyenaar (hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Kim van Keken (Journaliste bij de Groene Amsterdammer en Follow the Money).

Over de PrinsjesFotoprijs

Zoals de naam al doet vermoeden is dit de prijs voor de beste politieke foto. Professionele fotografen konden voor de PrinsjesFotoprijs hun beste politieke foto’s van het parlementaire jaar 2018-2019 inzenden. Het gaat hierbij om foto’s ‘met landelijk nieuws getuigend van groot politiek debat’, gemaakt in het politieke seizoen voorafgaand aan Prinsjesdag. Hieruit kwamen de vijf genomineerde foto’s. De maker van de winnende foto ontvangt een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro. Het wedstrijdreglement is hier te vinden.

De jury bestaat uit: Eerste en Tweede Kamerleden, een parlementair journalist en een afgevaardigde van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. De juryvoorzitter is dit jaar fotograaf Vincent Mentzel. Het wedstrijdsecretariaat is in handen van Gerhard van Roon.

Tegelijkertijd met de uitreiking opent in de Eerste Kamer een expositie van een selectie van de ingezonden foto’s. In het atrium van het Haagse stadhuis is van 10 tot en met 29 september een expositie te zien met een politiek jaaroverzicht in beeld en de genomineerde foto’s voor de PrinsjesFotoprijs 2019.

Praktische informatie

  • Wanneer: vrijdag 13 september 2019, 10.30 – 12.00 uur
  • Waar: Eerste Kamer der Staten-Generaal, Binnenhof 22 Den Haag
  • Toegang: gratis
  • Aanmelden: helaas zijn alle plekken vergeven