Huis voor democratie en rechtsstaat

Hoe beschermen we Nederland? Politiek Café over defensie

Tip
Dinsdag 10 december 2019, 20:00 uur - 21:30 uur
rennende soldaten met wapens

In het Politiek Café van december bespreken we de nieuwe uitgaven van de Nederlandse defensie met militair historicus en auteur Christ Klep. Ook Salima Belhaj, Tweede Kamerlid voor D66, schuift aan. De landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee mogen weer investeren van het kabinet. Welke keuzes worden hierin gemaakt?

Internationale spanningen

In december bespreken we in het Politiek Café hoe Nederland zich beschermt tegen een nieuwe oorlog. Na vele jaren van bezuinigen kiest het kabinet Rutte-III nu voor hogere defensie-uitgaven. Dit is deels onder druk van de Verenigde Staten, die eisen dat alle NAVO-partners zich houden aan de zogenaamde 2%-norm, waarbij elke lidstaat minimaal 2% van het bruto binnenlands product investeert in defensiemaatregelen. Op dit moment geven de VS 3,5% uit maar ligt het Europese gemiddelde slechts op 1,5%. Ook is het materieel van het Nederlandse leger verouderd of zelfs kapot.

Tegelijk lopen internationale spanningen op: Rusland neemt de Krim in, de VS voeren een handelsoorlog met China en laten Turkije ongestoord Syrië binnenvallen, in het Midden-Oosten staan bestanden en de grote economische belangen die daarbij meespelen onder druk. Voldoende redenen om ook naar de defensie van Nederland te kijken. Hoe kijken kabinet en parlement aan tegen de veranderende geopolitieke situatie? En wat zeggen experts hierover?

Keuzes

Nederland neemt zijn defensie onder de loep. Maar welke keuzes worden hierin gemaakt? Komen de keuzes voor meer tanks en artillerie voort uit angst voor de situatie aan de oostgrens van de Europese Unie? En waar kiest Nederland op de lange termijn voor? Zijn we de komende jaren wel voldoende beschermd tegen cyberaanvallen? Daarbij staan we ook stil bij het gebrek aan goed opgeleid en ervaren personeel bij defensie. Hoe slim is investeren in nieuwe wapensystemen als er niemand is om ze te gebruiken?

Sprekers

Te gast in het Politiek Café op 10 december:

  • Christ Klep, militair historicus en auteur. Hij schreef o.a. over de militaire missies in Somalië, Rwanda, Srbrenica en Uruzgan, en de komst van JSF-straaljager in Nederland. Ook is hij auteur van het boek  De oorlog van nu. Een rationele kijk op militair geweld in de 21e eeuw. Daarnaast is Klep universitair docent en veelgevraagd commentator bij militaire onderwerpen in verschillende media.
  • Salima Belhaj, Tweede Kamerlid voor D66. Ze heeft onder andere de portefeuille Defensie, waar personeel, materieel, voortgang van de missies en veteranenbeleid onder vallen.

 

Praktische info

  • Wanneer: dinsdag 10 december, 20:00 – 21:30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem is verplicht

Democratie in Debat

Het Politiek Café is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.

Foto: ‘running soldiers carrying weapons’ door Chris Singshinsuk via Shutterstock