Huis voor democratie en rechtsstaat

Debat: Provinciale Staten en de rol van de Commissaris van de Koning

Woensdag 6 februari 2019, 17:15 uur - 18:30 uur
Vlaggen van de provincies aan de Hofvijver in Den Haag

Wat heeft de Com­missaris van de Koning te maken met de Provin­ciale Staten? En waarom kunnen we geen stem uitbrengen voor de Commissaris? Nu de verkiezingen van de Provinciale Staten in maart 2019 dichterbij komen, belicht het Actualiteitendebat dit thema.

Door de recente deconstitutionalisering van de kroonbenoeming is het mogelijk om in de toekomst de positie van Commissaris van de Koning verkiesbaar te maken. Maar is het wel wenselijk dat de Commissaris wordt gekozen door het volk of door de Provinciale Staten, of verandert daarmee zijn/haar positie teveel? Daarnaast zullen de panelleden ingaan op de taken van Commissarissen, om zo een beter inzicht te krijgen in de werkzaamheden die zij zowel op provinciaal als nationaal niveau verrichten.

Joop van den Berg (emeritus hoogleraar en voormalig Eerste Kamerlid) zal de inleiding bij het debat verzorgen en is panellid. Het panel bestaat uit Lamyae Aharouay, journalist bij NRC en presentator podcast Haagse Zaken, Jan Franssen, staatsraad en oud-politicus voor de VVD en Han Polman, Commissaris van de Koning in de provincie Zeeland.

Het debat wordt gemodereerd door Marleen de Rooy, verslaggever bij NOS.

Praktische informatie

  • Wanneer: woensdag 6 februari 2019 van 17.15 tot ca. 18.30 uur
  • Waar: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag
  • Toegang: Aanmelden kan via het aanmeldformulier. Aanmelden is echter niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan dit graag doorgeven via debat@montesquieu-instituut.nl. Na afloop eten in Nieuwspoort? Reserveren kan via het aanmeldformulier.

Democratie in Debat

Logo Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.