Huis voor democratie en rechtsstaat

Politiek Café: De bankencrisis voorbij

Dinsdag 10 oktober 2017, 20:00 uur - 21:30 uur
Politiek Café banken charging bull

Fearless Girl sculpture, artist Kristen Visbal, takes on Wall Street Charging Bull, artist Arturo Di Modica out and about for Fearless Girl Sculpture Takes on the Wall Street Charging Bull, Broadway & Morris St, New York, NY April 14, 2017. Photo By: Derek Storm/Everett Collection

In het Politiek Café van 10 oktober 2017 nemen we de toekomst van de bankenwereld onder de loep. Met Wim Boonstra, speciaal adviseur en voormalig hoofdeconoom bij de Rabobank, en Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) bespreken we de gevolgen van de financiële crisis. De bankencrisis is voorbij. Hoe is de bankencultuur veranderd? Moet Nederland haar strenge bonuswetgeving versoepelen of juist niet?

 

Van bankencrisis naar Brexit

De financiële crisis die in 2008 begon is nog lang niet vergeten. Beelden van de bankencrisis staan nog haarscherp op het netvlies van de samenleving. ‘Graaiers’ met buitensporige bonussen, reddingsoperaties om banken overeind te houden: het staat allemaal nog haarscherp op het netvlies van de samenleving.

Hoe groot is de kans dat een bankencrisis nog een keer plaats zal vinden? Sinds het Brexit-referendum van 2016 wordt in Nederland weer veel gesproken over de financiële sector. Want als de Brexit een feit is, zullen veel internationale bankiers Londen wellicht verruilen voor een andere stad binnen de Europese Unie. Inmiddels hebben verschillende banken hun Europese hoofdkwartier al verplaatst naar andere steden, zoals Dublin en Frankfurt.

De werkgelegenheid die zo’n verhuizing met zich meebrengt lijkt aan Nederland voorbij te gaan. Een genoemde reden hiervoor is de bonuswetgeving in Nederland, de strengste van Europa.

Mentaliteitsverandering

Hoever moeten we gaan om de banken naar Nederland te halen? En moeten we eigenlijk wel nieuwe financiële hoofdstad van Europa willen zijn? Want de bonusplafonds in de financiële sector zijn zwaarbevochten in de Nederlandse politiek. Ook is er veel kritiek op het milde belastingklimaat dat de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven biedt. Dit zorgt voor de argwaan vanuit de Nederlandse samenleving en een deel van de politiek richting ‘de’ financiële sector.

Voorstanders van het versoepelen van wetgeving om banken naar Nederland te lokken vinden dat de banken sinds 2008 een mentaliteitsverandering hebben doorgemaakt. Verschillende banken benadrukken dit ook. Hoe is de bankierscultuur sinds de bankencrisis verder veranderd? En hoe beïnvloeden politiek en de bankenwereld elkaar?

In het Politiek Café van oktober bekijken we of er opnieuw een financiële crisis zou kunnen plaatsvinden. We kijken naar de effecten van het beperken van topbonussen en bespreken wat de wisselwerking tussen banken en de wetgever moet zijn om een gezonde economie te houden.

Sprekers

Wim Boonstra en Henk Nijboer (foto Lex Draijer)
  • Wim Boonstra is speciaal adviseur en voormalig hoofdeconoom  bij de Rabobank. Hij doet onderzoek naar monetair beleid en financiële markten. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Economische en Monetaire Politiek aan de Vrije Universiteit in  Amsterdam, waar hij onder meer het vak geld- en bankwezen doceert.
  • Henk Nijboer is Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid sinds 2012. Hij maakte de bankencrisis mee als ambtenaar op het ministerie van Financiën. Als Kamerlid heeft hij de portefeuilles Financiën en Rijksbegroting.

 

De avond staat onder leiding van Astrid Feiter.

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 10 oktober 2017, 20.00-21.30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1A, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem is verplicht

 

Het Politiek Café is een samenwerking van ProDemos met het Montesquieu Instituut, Perscentrum Nieuwspoort en Filmhuis Den Haag.

 

Foto bovenaan pagina: Fearless Girl sculpture, artist Kristen Visbal, takes on Wall Street Charging Bull, artist Arturo Di Modica out and about for Fearless Girl Sculpture Takes on the Wall Street Charging Bull, Broadway & Morris St, New York, NY April 14, 2017. Photo By: Derek Storm/Everett Collection