Huis voor democratie en rechtsstaat

De persoonlijke noot en emotie in toespraken

Woensdag 29 november 2017, 16:00 - 18:00 uur
Speech microfoon

Op woensdag 29 november organiseren ProDemos en ’t Doode Paerdt – Leernetwerk Speechschrijvers een lezing over het gebruik van het persoonlijke en emotie in toespraken. Te gast is professor in de Retorica Michael Burke.

Politici die persoonlijke verhalen en emotie gebruiken in toespraken begeven zich al gauw op glad ijs. Taal gebruik je om een punt te maken, zo is de Nederlandse speechcultuur. Tweede Kamerlid Jesse Klaver werd ietwat uitgelachen toen hij ‘á la Obama’ persoonlijke verhalen ging delen. Soms gaat het goed: oud-minister Timmermans gebruikte emotie tijdens zijn toespraak over de MH17 in de VN-Veiligheidsraad. Maar: dat was dan ook geen Nederlandse toespraak en niet voor een Nederlands publiek.

Professor in de Retorica Michael Burke (Universiteit Utrecht en University College Roosevelt) gaat tijdens deze bijeenkomst dieper in op het gebruik van emotie en het persoonlijke verhaal in toespraken. Wanneer werkt het en wanneer niet? Hoe ver kun je gaan? Burke geeft een college van ongeveer 40 minuten. Daarna is er een vraag-en-antwoordgesprek.

Praktische informatie

Wanneer: 29 november 2017, 16.00-18.00 uur (inloop met koffie en thee vanaf 15.30 uur)
Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
Toegang: Gratis. Meld je wel even aan via het online reserveringssysteem