Huis voor democratie en rechtsstaat

College 2: Kan democratie zichzelf om zeep helpen?

Dinsdag 6 juni 2017, 20:00 uur - 21:30 uur

In het tweede college van de reeks ‘Democratie zonder rechtsstaat: hoe gevaarlijk is dat?’ behandelt Bastiaan Rijpkema de ingrediënten die de democratie bevat voor haar eigen vernietiging. Van dit college is een verslag gemaakt.

 

College 2: Kan democratie zichzelf om zeep helpen?

Het tweede college wordt gegeven door Bastiaan Rijpkema, universitair docent rechtsfilosofie aan Universiteit Leiden. De moderator deze avond is Martijn Polak, raadsheer bij de Hoge Raad.

Democratie is waarschijnlijk het beste wat de politieke filosofie heeft voortgebracht. Toch is het geen rustig bezit: democratie bevat de ingrediënten voor haar eigen vernietiging. Wat brengt een democratie ertoe om haar eigen noodlot te omarmen? Mag een democratie zich verweren tegen antidemocraten – of is dát juist heel ondemocratisch? Hoe voorkom je dat democratie in prille staten betekent: ‘one man, one vote, one time’?

 

 

Spreker Bastiaan Rijpkema

bastiaan-rijpkemaBastiaan Rijpkema is rechtsfilosoof en als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden. Voor de handelseditie van zijn proefschrift Weerbare democratie kreeg hij de Prinsjesboekenprijs 2016, de prijs voor het beste politieke boek van het jaar. Eerder was hij mede-samensteller van Bij de beesten af! Over dierenrecht en onrecht (2013) en publiceerde hij als co-auteur Wat te doen met antidemocratische partijen? (2014). Rijpkema maakt deel uit van het Filosofisch Elftal van Trouw en levert regelmatig commentaar op de actualiteit voor Radio 1 (Nieuws & Co).

Rijpkema’s publicatie ‘Weerbare democratie: de grenzen van de democratische tolerantie’ won in 2016 de Prinsjesboekenprijs voor het beste Nederlandse politieke boek van het jaar. Uit het juryrapport: “Een belangwekkende bijdrage aan de bezinning op een centrale vraag voor elke democratie.”

 

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 6 juni; 20:00 – 21:30
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang is gratis, aanmelden via het online reserveringssysteem

 

Over de collegereeks

In mei en juni organiseert ProDemos de collegereeks ‘Democratie zonder rechtsstaat: hoe gevaarlijk is dat?’

Een spanning tussen democratie en rechtsstaat lijkt voort te komen uit onvrede in de samenleving over de politiek en de globalisering.  Een spanning die zich uit in een roep om ‘meer macht aan het volk’ en in meer nationalistische gevoelens. Een deel van bevolking voelt zich niet gehoord en keert zich af van de bestaande politiek.

Zo hoort dat toch in een democratie? De wil van het volk wordt gehoord! Maar wie of wat is ‘het volk’? Iedereen heeft een andere mening; de bevolking is niet over één kam te scheren. En wat een meerderheid wil is ook niet altijd goed voor iedereen en kan zelfs rechten van mensen aantasten. Daarom is bescherming van mensen in grondrechten vastgelegd, ook voor minderheden die als lastig gezien worden. De principes van de rechtsstaat zijn een wezenlijk onderdeel van de democratie. Vrijheden zoals die van meningsuiting en persvrijheid en het anti-discriminatiebeginsel zijn belangrijke waarden die beschermd moeten worden; ook als er een meerderheid anders over denkt.

 

Overige colleges

Dit zijn de overige colleges in de collegereeks ‘Democratie zonder rechtsstaat: hoe gevaarlijk is dat?’: