Huis voor democratie en rechtsstaat

College Paul Depla: ‘Uit de praktijk van de burgemeester’

Maandag 12 maart 2018, 20:30 uur - 22:00 uur

Op maandag 12 maart geeft Paul Depla, burgemeester van Breda, college over de ondermijning van het lokale bestuur in de praktijk. Welke impact heeft inmenging van de georganiseerde misdaad op lokale bestuurders en raadsleden?

Uit de praktijk van de burgemeester

Wat doet ondermijning met het lokale bestuur? Welke impact heeft het voor het voor bestuurders of raadsleden die worden bedreigd? Hoe kan je herkennen of er sprake is van infiltratie in het bestuur? Wat kan er aan gedaan worden of hoe kan het worden voorkomen? Wat is het optreden van bestuur en politie? Een verhaal uit de praktijk door Paul Depla, burgemeester van Breda.

Na een tienjarig wethouderschap in de gemeente Nijmegen, werd Paul Depla in 2010 benoemd tot burgemeester van Heerlen. Vanaf maart 2015 bekleedt hij de functie van burgemeester van Breda.

Brandbrief

Als burgemeester van Breda is Paul Depla vertegenwoordigd in de Task Force Brabant-Zeeland. Vandaar uit heeft hij samen met andere burgemeesters een brief gestuurd aan de afdelingsvoorzitters en fractievoorzitters in de Brabantse en Zeeuwse politiek.

Uit BN De Stem van 14-10-2017:

“De burgemeesters stellen in de brief dat ‘ondermijning een groot maatschappelijk probleem is in Brabant en Zeeland’. Dat de onderwereld op alle mogelijke manieren een plek probeert te veroveren in de bovenwereld. De burgemeesters noemen het ‘helpen van voetbalclubs met crimineel geld’ als voorbeeld. Maar ook: ‘het beïnvloeden van politieke besluiten ten gunste van criminele investeringen’. Depla en Jorritsma noemen criminele beïnvloeding ‘betonrot voor het fundament van de lokale democratie’. „Het is een illusie dat dit aan uw gemeente voorbijgaat”.”

Collegereeks ‘Ondermijning van het lokale bestuur’

ProDemos organiseert in februari en maart een collegereeks over de bestuurbaarheid van de gemeente. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen bespreken we het gevaar van infiltratie van de gemeentepolitiek door de onderwereld.

De afgelopen jaren kwamen verschillende verhalen naar buiten van lokale bestuurders die ernstig bedreigd werden (o.a. de burgemeesters van Woerden en Gilze-Rijen). De locoburgemeester van Emmen moest zelfs enkele weken onderduiken in het buitenland.

In verschillende media luidden burgemeesters uit Noord-Brabant de noodklok: door middel van infiltratie en bedreiging proberen criminelen toegang te krijgen tot het lokale bestuur en de besluitvorming te beïnvloeden. Maar wat betekent dat precies? Is er sprake van ondermijning van het lokale bestuur? Wat doet dat met de democratie? En hoe pak je zoiets aan? Dit en meer onderzoeken we in deze collegereeks.

De sprekers belichten elk vanuit de eigen invalshoek (onderzoek, politie, OM en gemeente) de invloed van ondermijning op het lokaal bestuur. Moderator Heleen Rutgers, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie arrondissementsparket Midden-Nederland en lid van de Raad van Advies van ProDemos, leidt de avonden in goede banen.

Praktische info

  • Wanneer: maandag 12 maart, 20.30-22.00 uur (inloop 20.00 uur) Let op: dit is een ander tijdstip dan de overige colleges in deze reeks!
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem

 

Meer informatie over deze collegereeks vind je op de overzichtspagina: ‘Ondermijning van het lokale bestuur’.