Huis voor democratie en rechtsstaat

College 3: Leon Meijs over de diepe dialoog in de klas

Maandag 15 februari 2021, 16:30 uur - 18:30 uur

Op maandag 15 februari geeft expert op het gebied van polarisatie, radicalisering en terrorisme Leon Meijs het derde college van de collegereeks ‘Onderwijs, burgerschap & democratie in Nederland’.

Collegereeks Onderwijs, burgerschap & democratie in Nederland

ProDemos organiseert in februari 2021 samen met ROC van Twente en provincie Overijssel de collegereeks ‘Onderwijs, burgerschap & democratie in Nederland’. In de collegereeks kijken we naar de invulling van burgerschap en de rol van leraren hierin. Wat is momenteel eigenlijk de rol van burgerschap in het Nederlandse onderwijssysteem? Hoe staat in het mbo het burgerschapsonderwijs ervoor? En hoe ga je als docent om met controversiële onderwerpen en verschillen in de klas?
Hier lees je meer over de hele collegereeks.

College 3: De diepe dialoog in de klas: begrenzen en uitnodigen

De media staan vol met berichten over rellende jongeren, over het onderwijs dat moet gaan staan voor de vrijheid van meningsuiting, over wel of niet spotprenten gebruiken in de klas. Wat kan jij als docent daar in doen en welke stijlen passen bij verschillende onderwerpen? Het gaat hierbij om handvatten te bieden aan docenten om zaken te bespreken op een mooie manier.

In deze lezing verkent Leon Meijs de balans tussen begrenzen en uitnodigen. Welke belemmeringen ervaren professionals en hoe kunnen we integraal bouwen aan een strategie van uitnodiging, begrenzing en ‘Diepe Dialoog’.

Leon Meijs is expert op het gebied van polarisatie, radicalisering en terrorisme. Na een studie in Nijmegen (Duits en Engels) heeft Leon jaren gewerkt in het onderwijs, waaronder 10 jaar als schoolleider in het voortgezet onderwijs.

Praktische informatie

Samenwerking

De collegereeks ‘Onderwijs, burgerschap & democratie in Nederland is een samenwerking tussen ROC van Twente, de provincie Overijssel en ProDemos. In drie digitale en interactie colleges combineren drie gerenommeerde sprekers inzichten uit de wetenschap en praktijk.