Huis voor democratie en rechtsstaat

College 2: Laurence Guérin over burgerschap in het mbo

Maandag 8 februari 2021, 16:30 uur - 18:30 uur

Op maandag 8 februari geeft practor burgerschap bij ROC van Twente Laurence Guérin het tweede college van de collegereeks ‘Onderwijs, burgerschap & democratie in Nederland’.

Collegereeks Onderwijs, burgerschap & democratie in Nederland

ProDemos organiseert in februari 2021 samen met ROC van Twente en provincie Overijssel de collegereeks ‘Onderwijs, burgerschap & democratie in Nederland’. In de collegereeks kijken we naar de invulling van burgerschap en de rol van leraren hierin. Wat is momenteel eigenlijk de rol van burgerschap in het Nederlandse onderwijssysteem? Hoe staat in het mbo het burgerschapsonderwijs ervoor? En hoe ga je als docent om met controversiële onderwerpen en verschillen in de klas?
Hier lees je meer over de hele collegereeks.

College 2: Burgerschap in het mbo: afschaffen of niet?

‘Burgerschap: afschaffen’, zei Mohammed Saiah drie jaar geleden tegen Laurence Guérin. Saiah was destijds mbo-student op het ROC Midden Nederland. Nu is hij raadslid in Utrecht. Hij vond Burgerschap zinloos. Guérin dacht dat hij een goed punt had en dit werd bevestigd in haar vooronderzoek naar de staat van burgerschapsonderwijs bij het ROC Twente: we moeten aan de slag met de kwaliteit van het burgerschapsonderwijs. Tijdens deze lezing bespreekt Guérin de functie en het nut van burgerschap in het beroepsonderwijs. Dit doet zij aan de hand van voorbeelden van leeractiviteiten uit de mbo-werkplaats Democratisering van Kritisch Denken.

Laurence Guérin is practor burgerschap bij ROC van Twente en lector Wereldburgerschap op de Haagse Hogeschool.

Praktische informatie

Samenwerking

De collegereeks ‘Onderwijs, burgerschap & democratie in Nederland is een samenwerking tussen ROC van Twente, de provincie Overijssel en ProDemos. In drie digitale en interactie colleges combineren drie gerenommeerde sprekers inzichten uit de wetenschap en praktijk.