Huis voor democratie en rechtsstaat

College 2: Hans Laroes over objectiviteit van media

Maandag 13 januari 2020, 20:00 uur - 21:30 uur

Op maandag 13 januari 2020 geeft journalist Hans Laroes het tweede college van de collegereeks Media en Politiek. Deze avond kijken we naar de objectiviteit en beïnvloeding van de media.

Collegereeks Media en Politiek

ProDemos organiseert in december 2019 en januari 2020 samen met Beeld en Geluid Den Haag de collegereeks ‘Media en politiek’. In de collegereeks kijken we naar de verwevenheid van politiek en media. Want wat heeft een politicus er aan als zijn of haar opvattingen niet door de media worden verspreid? Wat zouden media zijn zonder lezers en zonder berichtgeving over politiek en maatschappelijk verzet? En wat zou een democratie zijn zonder zichtbare en transparante politiek en vrije pers? Hier lees je meer over de hele collegereeks.

College 2: Eén nieuwsfeit – tien verschillende verhalen

Elk mediakanaal brengt het nieuws anders. Hoe objectief is het nieuws eigenlijk? In het tweede college bespreken we welke invloed media hebben op hun eigen achterban. Dragen media eigen opvattingen uit en doen ze daarmee aan beïnvloeding? Hoe bereiken media het eigen publiek zonder dat iedereen in de eigen bubbel blijft? Bepaalt de betalende klant wat er in de krant komt? En welke invloed hebben media op de eigen achterban als het bijvoorbeeld gaat over het stemgedrag?

Nergens ligt de keuze voor wat ‘het’ nieuws is zo onder een vergrootglas als in politiek Den Haag. Journalisten, politici en spindoctors bevolken samen niet meer dan een vierkante kilometer in het centrum van Den Haag. Ze gijzelen elkaar, met primeurs, verhalen, analyses. Belonen en straffen, onderling. Maar wat doet dat met de objectiviteit van de berichtgeving?

“De” journalistiek

In dit college onderzoekt Hans Laroes, oud-‘parlementair anchor’ van het NOS Journaal, aan de hand van voorbeelden uit de politieke verslaggeving welke krachten van invloed zijn op de totstandkoming van nieuws. Hij vraagt zich af wie in the lead is. Is ‘de’ journalistiek, als je iedereen op een hoop mag vegen, nog professioneel en sterk genoeg om te doen wat ze zegt en beoogt: de macht controleren? Of is het ultieme doel bijdehante grapjes uit te wisselen op de vrijdagse persconferentie van de minister-president om zo de eigen achterban (Oplagen! Kijkcijfers! Clicks!) tevreden te houden?

Ook staat Laroes stil bij de onderlinge afhankelijkheid onder de Haagse stolp en onderzoekt hij waar de grens ligt tussen gezonde en ongezonde relaties van politici en journalisten. Hoe beïnvloeden die de onafhankelijkheid van de verslaggeving? Hoe bang moeten journalisten zijn voor framing van populistisch rechts of radicaal links? En: is dagelijkse politieke en parlementaire verslaggeving contraproductief, omdat de bomen het zicht op het bos ontnemen?

Hans Laroes

Journalist Hans Laroes was tussen 2002 en 2011 hoofdredacteur van het NOS Journaal. Tussen 2016 en 2018 was hij interim-hoofdredacteur bij KRO-NCRV. Momenteel is hij verbonden aan Free Press Unlimited, een organisatie die als missie heeft om onafhankelijk nieuws beschikbaar te maken voor mensen in landen waar geen of beperkte (pers)vrijheid is.

 

Praktische informatie en aanmelden

Samenwerking

De collegereeks Media en Politiek is een samenwerking tussen Beeld en Geluid Den Haag en ProDemos. De vier colleges vinden verdeeld over beide locaties plaats en worden geleid door verschillende gastsprekers.