Huis voor democratie en rechtsstaat

College 1: Mark Deuze over de controlefunctie van media

Maandag 16 december 2019, 20:00 uur - 21:30 uur

Op maandag 16 december 2019 geeft communicatiewetenschapper Mark Deuze het eerste college in de collegereeks Media en Politiek. Deze avond kijken we naar het controlemechanisme van de media voor de democratie.

Collegereeks Media en Politiek

ProDemos organiseert in december 2019 en januari 2020 samen met Beeld en geluid Den Haag de collegereeks Media en politiek. In de collegereeks kijken we naar de verwevenheid van politiek en media. Want wat heeft een politicus er aan als zijn of haar opvattingen niet door de media worden verspreid? Wat zouden media zijn zonder lezers en zonder berichtgeving over politiek en maatschappelijk verzet? En wat zou een democratie zijn zonder zichtbare en transparante politiek en vrije pers? Hier lees je meer over de hele collegereeks.

College 1 – Het huidige medialandschap: de onafhankelijke controle van de democratie

We leven niet met media, maar in media. Media zijn voor ons wat water is voor vissen. Dit betekent niet dat media ons leven volledig bepaald; het is wel zo dat elk aspect van ons leven zich op de één of andere manier afspeelt ín media.

Dat geldt ook voor de democratie en het democratisch proces. Journalistiek en politiek zijn in media intiem met elkaar verbonden. Er is zelfs sprake van een ‘medialogica’, waarbij journalistiek en politiek zich vooral tot elkaar richten en zich niet of nauwelijks op de consument en de burger oriënteren. Sociale media, kunstmatige intelligentie en algoritmen lijken dit proces alleen nog maar verder aan te jagen.

Digitale democratie

Maar… Is dit wel zo? Onderzoek wijst steevast uit dat blootstelling aan politieke communicatie – online dan wel offline – weinig verschil maakt als het op stemgedrag aan komt. Bewijs voor ‘filterbubbels’ en ‘echokamers’ is er (nog steeds) niet. We delen nepnieuws graag met elkaar en klikken vaker op leugens dan dat we ons laten informeren door waarheid, maar uiteindelijk verandert dit niets in ons stemgedrag. De media in een ‘digitale democratie’ zijn daarmee tegelijkertijd allesbepalend en machteloos. Deuze legt deze bijzondere verhouding uit en vertelt hoe de weg naar voren eruitziet.

Mark Deuze

Mark Deuze is hoogleraar Mediastudies en een communicatiewetenschapper bij de Universiteit van Amsterdam. Centraal in zijn werk staat de wisselwerking van media en maatschappij. Daarnaast schreef Deuze veel over internetjournalistiek en digitale cultuur.

Praktische informatie en aanmelden

 • Wanneer: maandag 16 december, 20.00 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
 • Waar: Beeld en Geluid, Zeestraat 82, Den Haag.
 • Toegang: een ticket kost vijf euro per avond, inclusief thee of koffie.
 • Aanmelden: via ons online reserveringssysteem. Meld je aan voor de hele reeks of voor afzonderlijke colleges:
  • College 1: 16 december 2019 – Mark Deuze
  • College 2: 13 januari 2020 – Hans Laroes
  • College 3: 20 januari 2020 – Nel Ruigrok
  • College 4: 27 januari 2020 – Sanne Kruikemeier

Samenwerking

De collegereeks Media en Politiek is een samenwerking tussen Beeld en Geluid Den Haag en ProDemos. De vier colleges vinden verdeeld over beide locaties plaats en worden geleid door verschillende gastsprekers.