Huis voor democratie en rechtsstaat

College 1: Hessel Nieuwelink over burgerschapsonderwijs in Nederland

Dinsdag 2 februari 2021, 16:00 uur - 18:00 uur

Op dinsdag 2 februari geeft lector Burgerschapsonderwijs en lerarenopleider Hessel Nieuwelink het eerste college van de collegereeks ‘Onderwijs, burgerschap & democratie in Nederland’.

Collegereeks Onderwijs, burgerschap & democratie in Nederland

ProDemos organiseert in februari 2021 samen met ROC van Twente en provincie Overijssel de collegereeks ‘Onderwijs, burgerschap & democratie in Nederland’. In de collegereeks kijken we naar de invulling van burgerschap en de rol van leraren hierin. Wat is momenteel eigenlijk de rol van burgerschap in het Nederlandse onderwijssysteem? Hoe staat in het mbo het burgerschapsonderwijs ervoor? En hoe ga je als docent om met controversiële onderwerpen en verschillen in de klas?
Hier lees je meer over de hele collegereeks.

College 1: Burgerschapsonderwijs in Nederland

In dit eerste college neemt Hessel Nieuwelink je mee in recente debatten over burgerschapsonderwijs. Hij start met redenen waarom het van belang is om burgerschap structureel een plek te geven in het onderwijs. Daarbij zal hij de nieuwe wet op burgerschapsonderwijs bespreken. Aan de hand van internationaal onderzoek laat hij zien dat het niet vanzelfsprekend is dat scholen burgerschap een plek geven in het onderwijs en dat dit ongelijkheid in de hand werkt. Nieuwelink sluit het college af met een pleidooi voor een sterkere focus op het curriculum en het belang van kennis.

Hessel Nieuwelink is lector Burgerschapsonderwijs en lerarenopleider aan de Hogeschool van Amsterdam.

Praktische informatie

Samenwerking

De collegereeks ‘Onderwijs, burgerschap & democratie in Nederland is een samenwerking tussen ROC van Twente, de provincie Overijssel en ProDemos. In drie digitale en interactie colleges combineren drie gerenommeerde sprekers inzichten uit de wetenschap en praktijk.