Huis voor democratie en rechtsstaat

College 4: De staat van burgerschapsonderwijs en een blik op de toekomst

Maandag 10 december 2018, 20:00 uur - 21:30 uur
Burgerschap verslag college 1

Op maandag 10 december geeft hoogleraar Onderwijskunde Geert ten Dam het vierde en tevens laatste college. Hoe ziet het huidige burgerschapsonderwijs eruit? En wat moet er veranderd worden voor in de toekomst?

De rol van het onderwijs

In het laatste college gaat Ten Dam in op de socialisatie van democratische waarden. Vanuit een beleidsmatige invalshoek geeft zij een beeld van het huidige burgerschapsonderwijs. Wat weten we eigenlijk van de burgerschapscompetenties van jongeren? En hoe kan het onderwijs daaraan bijdragen?

Aan de hand van Nederlands onderzoek en de International Civic & Citizenship education Study schetst ze een beeld van de burgerschapscompetenties van jongeren in Nederland en van de verschillen tussen groepen leerlingen.

Vervolgens kijkt Ten Dam naar de mogelijkheden voor scholen. Wat zijn effectieve manieren om burgerschapscompetenties te bevorderen? En in hoeverre kan het onderwijs compenseren voor sociale ongelijkheid op dit terrein? Hierop zal Bram Eidhof, universitair docent en oprichter van Schoolstrijd, een reactie geven.

Dit college wordt gemodereerd door Jerome Scheltens.

Sprekers

Geert ten Dam is hoogleraar Onderwijskunde en voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is zij kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). Hiervoor was zij projectleider van de Nederlandse studie van International Civic and Citizenship education Study (ICCS 2016).

Momenteel is ze onder meer betrokken bij het Adolescentenpanel Democratische Kernwaarden en Schoolloopbanen.

Christianne Mattijssen is directeur van de directie Voortgezet Onderwijs bij het ministerie van OCW

Bram Eidhof is actie-onderzoeker en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn overtuiging is onderzoek niets waard wanneer de praktijk daar niets van merkt. Daarom richtte hij Schoolstrijd op, waarmee hij samen met docenten, leerlingen en schoolleiders aan hoogwaardig burgerschapsonderwijs bouwt.

 

 

 

 

 

Praktische informatie

  • Wanneer: Maandag 10 december, 20.00 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: De colleges zijn gratis toegankelijk, maar alleen na aanmelding. Aanmelden voor dit college kan via ons online reserveringssysteem.

Meer weten over de reeks als geheel? Bekijk dan de overzichtspagina van de collegereeks ‘Democratie en burgerschap: van wetenschap tot in de klas‘.