Huis voor democratie en rechtsstaat

Politiek Café Brexit: einde of nieuw begin voor de EU?

Tip
Dinsdag 8 mei 2018, 20:00 uur - 21:30 uur
Brexit dice Benjamin Harte/HH

British and European Union flags on tumbling dice

Aan de vooravond van de Dag van Europa is Brexit op dinsdag 8 mei het thema van het Politiek Café. Te gast zijn Arend Jan Boekestijn en Paul Tang. Wat zijn de economische gevolgen van de Brexit voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk? En wat betekent deze stap voor de toekomst van de Europese Unie?

Einde EU-lidmaatschap

Op 29 maart 2019 eindigt het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk. Het is de uitkomst van een proces dat begon met een referendum onder de Britse bevolking op 23 juni 2016. Bijna 52% van de Britten stemde voor een ‘Brexit’. Ondertussen heeft de meerderheid spijt van die keuze, zo lijken recente peilingen van The Independent en YouGov uit te wijzen. Is het pad naar de uittreding inmiddels duidelijker?

Muurvast

Premier Theresa May is in felle onderhandelingen verwikkeld met het team van EU-onderhandelaar Michel Barnier. De inzet is hoog: bereiken de teams een akkoord op het gebied van handel, grenscontroles en de afkoopsom die het VK aan de EU moet betalen? En ondertussen wonen er 3 miljoen Europeanen op het Britse schiereiland die willen weten of ze daar überhaupt mogen blijven.

Vooralsnog zitten de onderhandelingen muurvast. May staat onder druk van haar eigen partij en het Britse parlement om zo min mogelijk weg te geven. En de overblijvende EU-leden zijn niet van plan om andere landen die twijfelen over hun rol binnen Europa de indruk te geven dat uitreden een gemakkelijk proces is.

Maar ook Europa is overvraagd: de mogelijkheid van het uitreden van een lidstaat was in detail nergens in de verdragen voorzien, dus experts betreden een voor hen volledig onbekend terrein.

Gevolgen Brexit voor Nederland en Europa

Wat betekent het uitreden van het Verenigd Koninkrijk voor Nederland? Moeten wij onze Europese politiek herdefiniëren als wij het Verenigd Koninkrijk als bondgenoot binnen Europa kwijt zijn? Moeten wij ‘Europeser’ worden? Welke gevolgen heeft de Brexit voor de Nederlandse economie? De Nederlandse Foreign Investment Agency voorspelt dat er duizenden banen bijkomen, omdat veel bedrijven hun Londense kantoren zullen verplaatsen naar o.a. Amsterdam. Ligt dat in de lijn der verwachting of zijn er ook mogelijke negatieve gevolgen voor Nederland?

En hoe zit het met de toekomst van Europa? Voelen andere landen zich door de Brexit geïnspireerd om een soortgelijke weg te gaan, of komt Europa hier juist sterker uit, omdat de verbondenheid meer gevoeld wordt door de lidstaten?

Sprekers

  • Arend Jan Boekestijn is historicus aan de Universiteit Utrecht en schrijver. Hij is Buitenlandcolumnist voor weekblad Elsevier en radioprogramma DIDD en maakt samen met Rob de Wijk voor BNR het programma Boekestijn en De Wijk. Tussen 2006 en 2009 was Boekestijn Tweede Kamerlid voor de VVD.

  • Paul Tang is econoom en politicus voor de Partij van de Arbeid. Hij was Tweede Kamerlid en is nu delegatieleider voor de PvdA in het Europees Parlement.

Het Politiek Café staat onder leiding van Victor Vlam en is gratis toegankelijk.

 

Democratie in Debat

Logo Democratie in DebatHet Politiek Café is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.