Huis voor democratie en rechtsstaat

Kom naar de Avond van het Politieke Boek 2018

Dinsdag 11 september 2018, 20:00 uur - 21:30 uur
Avond van het Politieke Boek covers genomineerden

Kom op dinsdag 11 september naar de Avond van het Politieke Boek bij ProDemos en ontmoet de drie genomineerden voor de Prinsjesboekenprijs 2018.

Avond van het Politieke Boek

Op dinsdag 11 september organiseert ProDemos de Avond van het Politieke Boek. Hierin komen de drie genomineerden voor het beste Politieke Boek van het jaar, de Prinsjesboekenrpijs, bij elkaar om met elkaar en het publiek te praten over hun boeken.

Mark Kranenburg (NRC) interviewt de auteurs over hun boeken en hun visie op het schrijven van boeken over politiek. Hoe doe je dat, waar moet je rekening mee houden? Wat hebben goede politieke boeken gemeen? En wat lezen de auteurs zelf graag?

Genomineerden voor de Prinsjesboekenprijs

De genomineerden voor de Prinsjesboekenprijs, de prijs voor het beste politieke boek van het jaar, zijn dit jaar:

  • Thorbecke wil het – Remieg Aerts
  • Straatpolitiek – Femke Kaulingfreks
  • Overspannen democratie – Gijs van Oenen

De drie genomineerde boeken beschrijven onze democratie vanuit verschillende invalshoeken. De uitreiking van de Prinsjesboekenprijs vindt plaats op vrijdag 14 september. Aanwezig zijn bij de uitreiking? Dat kan!

Avond van het Politieke Boek covers genomineerden

Thorbecke wil het

In Thorbecke wil het belicht Remieg Aerts het leven, werk en de persoon van Thorbecke, de grondlegger van onze grondwet en parlementaire democratie. Aerts brengt in deze biografie de intrigerende staatsman Thorbecke tot leven, tegen de achtergrond van de politiek, wetenschap en cultuur van de negentiende eeuw.

Straatpolitiek

In Straatpolitiek laat Femke Kaulingfreks het politieke engagement van jongeren zien, dat zich vaak buiten het stemhokje en de politieke partijen om afspeelt. Hun engagement uit zich op straat, op internet of wordt verwoord door rappers. Kaulingfreks laat zien dat deze uitingen wel degelijk politiek betekenisvol zijn, ook al beschouwen buitenstaanders ze doorgaans niet als politiek. Het toont aan dat jongeren gehoord willen worden en een stem op eisen in het maatschappelijk debat.

Overspannen democratie

Van democratie kun je nooit genoeg hebben – althans, dat zou je denken. Gijs van Oenen betoogt in Overspannen democratie dat deze overtuiging niet klopt. Het succes van de democratie keert zich namelijk tegen zichzelf. Omdat we ‘alles uit de democratie willen halen wat erin zit’, wordt de democratie steeds verder opgerekt. Dit creëert een overspannen sfeer die, zo voorziet Van Oenen, ons zal opbreken.

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 11 september, 20.00 – 21.30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem