Huis voor democratie en rechtsstaat

Actualiteitendebat: Wat kunnen we leren van de toeslagenaffaire?

Woensdag 7 april 2021, 17:15 uur - 18:30 uur

Bron: Wikimedia / Bic

Incidentenpolitiek en de rol van de media

De aanpak van vermeende fraude bij het uitkeren van kinderopvangtoeslagen trof tienduizenden gezinnen en leidde uiteindelijk tot de val van het kabinet-Rutte III. In het boek Zo hadden we het niet bedoeld, de tragedie achter de toeslagenaffaire probeert onderzoeksjournalist Jesse Frederik te achterhalen waar het is misgelopen. Ter discussie staat onder meer de rol van de journalistiek, die volgens Frederik te veel aandacht schenkt aan incidentenpolitiek en te weinig aan het wetgevingsproces.

Hoewel de feitelijke impact betrekkelijk klein was, was het de ophef rondom de “Bulgarenfraude” die ten grondslag lag aan de harde fraudebestrijding en uiteindelijk leidde tot de toeslagenaffaire. Deze focus op incidentenpolitiek zorgt ervoor dat Kamerleden die zich minder met incidenten bezighouden maar juist gedegen Kamerwerk doen weinig zichtbaar zijn. Hoe leidt een dergelijke dynamiek tussen politiek en media tot schandalen zoals de toeslagenaffaire? Moet belangrijk wetgevingswerk de politieke verslaggeving beter bereiken? Hoe kan het systeem verbeterd worden om herhaling te voorkomen?

Sprekers

Het Actualiteitendebat wordt ingeleid door Jesse Frederik, onderzoeksjournalist voor De Correspondent. Hij gaat daarna in gesprek over de relatie tussen politiek en media, waarbij de toeslagen vooral als startpunt dient. Dit gesprek voert hij met:

  • Femke Merel van Kooten-Arissen (oud-Kamerlid voor o.a. PvdD en lijsttrekker van Splinter)
  • Helma Lodders (oud-Kamerlid voor de VVD)
  • Yvonne Hofs (redacteur economie voor de Volkskrant)

Stéphane Alonso, journalist voor het NRC Handelsblad, modereert het debat.

Praktische informatie

  • Wanneer: woensdag 7 april 2021 van 17.15 tot ca. 18.30 uur
  • Waar: livestream
  • Aanmelden via het aanmeldformulier van het Montesquieu Instituut

 

Democratie in Debat

Dit evenement maakt deel uit van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Democratie en het Politiek Café.