Huis voor democratie en rechtsstaat

Actualiteitendebat: Sociale media en de Tweede Kamerverkiezingen

Woensdag 3 maart 2021, 17:15 uur - 18:30 uur

De Tweede Kamerverkiezingen komen er weer aan, maar dit jaar zal het er anders aan toe gaan dan in voorgaande jaren. Campagnevoeren op straat is haast onmogelijk door de coronaregels, dus voeren partijen hun campagne vooral online. Sociale media spelen hierbij een belangrijke rol. Het brexitreferendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben aangetoond dat de invloed van sociale media niet te onderschatten is.

Hoe belangrijk zijn sociale media precies tijdens de aankomende verkiezing in Nederland? Welke campagnetactieken worden er in Nederland vooral gebruikt? Zijn hierin grote verschillen aan te wijzen tussen de politieke partijen? Hoe reëel is het gevaar dat desinformatie de Nederlandse verkiezingen zal beïnvloeden?

Deze vragen staan centraal in het Actualiteitendebat op woensdag 3 maart.

Sprekers

Onder andere de volgende panelleden debatteren over de invloed van sociale media op de aankomende verkiezingen:

  • Rens Vliegenthart (hoogleraar communicatiewetenschap en onderzoeksdirecteur bij de Amsterdam School of Communication Research van de UvA)
  • Kees Verhoeven (lid van de Tweede Kamerfractie van D66)
  • Lien van der Leij (journaliste bij het Financieele Dagblad)

Kees Boonman, journalist en politiek commentator van de Haagse politiek, modereert het debat.

Praktische informatie

  • Wanneer: woensdag 3 maart 2021 van 17.15 tot ca. 18.30 uur
  • Waar: livestream
  • Aanmelden via het aanmeldformulier van het Montesquieu Instituut

 

Democratie in Debat

Dit evenement maakt deel uit van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Democratie en het Politiek Café.