Huis voor democratie en rechtsstaat

Actualiteitendebat: Europese belastingen – ‘Wie gaat dat betalen?’

Maandag 28 juni 2021, 17:15 uur - 18:30 uur

Bron: Europees Parlement

Actualiteitendebat Europese belastingen

Klimaatopwarming, de coronacrisis en de invloed van big tech: het zijn enkele van de uitdagingen die vragen om een Europese aanpak. Oplossingen op Europees niveau vereisen niet alleen wetgeving maar ook financiële middelen. Hoe moeten ambitieuze antwoorden op deze uitdagingen betaald worden, en door wie? Een Europees belastingsysteem ligt al jarenlang op tafel als mogelijk middel om grensoverschrijdende problemen aan te pakken.

Zo kwam de Europese Commissie recent met plannen voor toekomstbestendige bedrijfsbelastingen waarbij onder meer brievenbusfirma’s, die ook in Nederland welig tieren, kritisch bekeken worden worden. Toch komt Europese belastingheffing maar moeilijk van de grond en hebben lidstaten het moeilijk om nationale belastingregels te harmoniseren. Zijn Europese belastingen gewenst? Raakt dit aan de soevereiniteit van lidstaten? Wie moet er betalen, en waar gaan de opbrengsten heen?

Het panel voor het Actualiteitendebat op 28 juni bestaat uit hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek (Universiteit Leiden), Volt-Tweede Kamerlid Marieke Koekkoek, VVD-Eerste Kamerlid Pim van Ballekom en journalist Laurens Berentsen (Het Financieele Dagblad). Het debat wordt gemodereerd door Marleen de Rooy (politiek verslaggever NOS Den Haag).

Praktische informatie

  • Wanneer: maandag 28 juni
  • Tijdstip: van 17:15 uur tot 18:30 uur
  • Waar: Online livestream, aanmelden via het aanmeldformulier

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat; een samenwerking van ProDemos, het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort, en Filmhuis Den Haag.