Huis voor democratie en rechtsstaat

Actualiteitendebat: De Europese Unie na Merkel

Maandag 6 december 2021, 17:15 uur - 18:30 uur

The Council of the European Union

Dit jaar stopt Angela Merkel na zestien jaar als bondskanselier van Duitsland. Sinds de Duitse verkiezingen in september zijn de formatiegesprekken nog in volle gang, maar naar verwachting zal er binnenkort een nieuwe regering zijn gevormd. Gezien de positie van Duitsland in Europa heeft de machtswisseling niet alleen gevolgen voor Duitsland, maar voor de hele Europese Unie.

Wat betekent het vertrek van Merkel voor de verhoudingen in de Europese Unie? Welke positie zal Nederland, met Mark Rutte nu als op één na langstzittende regeringsleider van Europa, na het aantreden van de nieuwe bondskanselier innemen? Het Actualiteitendebat gaat in op deze vragen op maandag 6 december 2021.

Het panel bestaat op dit moment uit JA21-Tweede Kamerlid Derk Jan Eppink, D66-Eerste Kamerlid Joris Backer, NOS-correspondent Kysia Hekster en onderzoeker Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut. Hij zal tevens het debat inleiden. De moderator van het debat is Kees Boonman.

Praktische informatie

  • Wanneer: maandag 6 december
  • Tijdstip: van 17:15 uur tot 18:30 uur
  • Waar: Online livestream, aanmelden via het aanmeldformulier

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat; een samenwerking van ProDemos, het Montesquieu InstituutNieuwspoort, en Filmhuis Den Haag.