Huis voor democratie en rechtsstaat

Actualiteitendebat: De (door)rekening van de plannen van Kabinet-Rutte IV

Maandag 7 februari 2022, 17:15 uur - 18:30 uur

Bron: Rijksoverheid.nl

Na de langste formatie ooit stond Kabinet-Rutte IV op 10 januari dan eindelijk op het bordes en werd het regeerakkoord gepresenteerd. Rutte IV wil Nederland toekomstbestendig maken, aldus het regeerakkoord. Hiervoor gaat het kabinet het klimaatdoel verhogen, wil het de stikstofcrisis in tien jaar tijd grotendeels oplossen en wil het in de aankomende jaren zoveel mogelijk huizen gaan bouwen. Opvallend zijn de vele miljarden die hier volgens het nieuwe kabinet voor nodig zijn.

Inmiddels heeft het Centraal Planbureau (CPB) het regeerakkoord van Rutte IV doorgerekend. Wat staat er in deze doorrekeningen? Wat zeggen ze over de afgelopen politieke periode en over het beleid dat Rutte IV in de aankomende vier jaar wil voeren? En wat zijn de effecten op de langere termijn van deze stijgende uitgaven? Op deze vragen zal tijdens het Actualiteitendebat op maandag 7 februari 2022 dieper worden ingegaan.

Het panel bestaat uit GroenLinks-Tweede Kamerlid Senna Maatoug, ChristenUnie-Tweede Kamerlid Pieter Grinwis en universitair docent economie Wimar Bolhuis aan de Universiteit Leiden. Bolhuis leidt tevens het debat in. De moderator van het debat is Irene de Kruif. De overige panelleden zullen later worden toegevoegd.

Praktische informatie

  • Wanneer: maandag 7 februari
  • Tijdstip: van 17:15 uur tot 18:30 uur
  • Waar: Online livestream, aanmelden via het aanmeldformulier
    (Let op: er zijn plekken voor mensen die fysiek bij het debat aanwezig willen zijn! Als je er bij wilt zijn, vink dit dan aan op het aanmeldformulier.)

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat; een samenwerking van ProDemos, het Montesquieu InstituutNieuwspoort, en Filmhuis Den Haag.