Huis voor democratie en rechtsstaat

Inspiratiebijeenkomst mbo-docenten Gelderland

Vrijdag 27 september 2019, 12.00 uur - 16.30 uur

Ben je mbo-docent Burgerschap in Gelderland? Kom dan op 27 september naar de inspiratiebijeenkomst in het Provinciehuis in Arnhem. Op deze dag organiseren we samen met de Provincie Gelderland een bijeenkomst voor docenten burgerschap in Gelderland. Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met de mogelijkheden die de provincie en ProDemos bieden om jongeren te betrekken bij de provinciale en lokale democratie.

Programma

12.00 uur:  Inloop met lunch

12.30 uur:  Start programma – Welkomstwoord en spoedcursus provinciale politiek door Gedeputeerde Peter van ‘t Hoog.

13.00 uur:  Start workshoprondes (2 rondes)

 • Provinciespel
 • Democratiespel
 • Gelderland Experience
 • Expertmeeting democratie-onderwijs

15.00 uur:  Lezing door Stijn Sieckelinck. Sieckelinck is onderzoeker en docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam en publiceert over radicalisering, burgerschapsvorming en nieuwe vormen van pedagogisch gezag.

16.00 uur:  Afsluiting en borrel

Workshops

Deelnemers kiezen uit de volgende thematische sessies:

 • Democratiespel – raadzaal stadhuis van Arnhem
  In het Democratiespel spelen studenten in een rollenspel een raadsvergadering na. Het democratiespel wordt altijd gespeeld in de raadzaal. Tijdens deze workshop laten we zien hoe het spel werkt in de raadzaal van Arnhem.
 • Provinciespel – Statenzaal Provinciehuis
  Tijdens het Provinciespel vormen de studenten politieke partijen. Vervolgens richten ze de provincie in door gebouwen en voorzieningen te plaatsen. Studenten ervaren dat overleg, argumentatie en consensus nodig zijn in een democratie.  De workshop vindt plaats in de Statenzaal, waar het Provinciespel altijd gespeeld wordt
 • De Gelderland Experience
  De Gelderland Experience is een vrachtwagen die is omgebouwd tot escaperoom. In deze escaperoom moeten studenten Gelderland van de ondergang redden. Hierdoor leren studenten wat de provincie doet.
 • Expertmeeting democratie-onderwijs – Wijsmanzaal Provinciehuis
  Denk mee met ProDemos over de toekomst van onze programma’s. Hoe kunnen wij jou ondersteunen bij het vormgeven van burgerschapsonderwijs? We zijn benieuwd naar wensen en mogelijkheden voor toekomstige programma’s. Tijdens deze workshop gaan we daarover graag in gesprek.

Praktische informatie & aanmelden

De toegang is gratis. Je kunt je online aanmelden via ons reserveringssysteem.

Datum: Vrijdag 27 september 2019
Tijd:       12:00 – 16:30 uur
Plaats:  Provincie Gelderland, Markt 11, Arnhem

Vragen of suggesties? Neem dan contact op met Nanette Kistemaker (n.kistemaker@prodemos.nl).